Η μάχη Ελλάδας και Ελβετίας για τη 12η θέση

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη 13η θέση στη βαθμολογία της UEFA.

Η κλήρωση της φάσης των 16 του Champions League και των 32 του Europa League ξεκαθάρισε το τοπίο και είναι αλήθεια, ότι έκανε θρίλερ την κατάληψη της δωδέκατης θέσης, στην οποία βρίσκεται επί του παρόντος η χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε πως το διακύβευμα της διαρκούς μάχης μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας από την αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν είναι η απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League του πρωταθλητή της χώρας και η απευθείας πρόκριση του κυπελλούχου της χώρας στους ομίλους του Europa League.

Όλα αυτά θα ισχύουν από τη σεζόν 2015/16. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League για του χρόνου (με βάση τα περσινά δεδομένα της βαθμολογίας της UEFA).

Τα σενάρια

Γράφαμε στην αρχή ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σίγουρα τη 13η θέση και όχι τη 12η. Η απόσταση της χώρας μας από την Ελβετία είναι τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Αυτή η επίδοση θα φτάνει στη μόνη ευρωπαϊκή εκπρόσωπο της χώρας, τη Βασιλεία για να μας προσπεράσει.

Η εκ των προτέρων δύσκολη κλήρωση του Ολυμπιακού και το επίσης δύσκολο έργο του ΠΑΟΚ φέρνουν στην επιφάνεια το απευκταίο σενάριο, αυτό δηλαδή που προβλέπει δύο αποκλεισμούς των ελληνικών ομάδων με τέσσερις ήττες.

Η Βασιλεία, αντίστοιχα, κληρώθηκε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία είναι πολύ πιθανό να αποκλείσει. Κατόπιν, αν προκριθεί, θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Άγιαξ - Σάλτσμπουργκ. Αν προκριθούν οι Αυστριακοί, η πορεία μιας εκ των δύο θα σταματήσει στη φάση των 16. Και αυτό συμφέρει τη χώρα μας, καθώς η Αυστρία έχει σκαρφαλώσει στη 14η θέση και απέχει από εμάς πέντε νίκες. Οπότε, είτε η Ελβετία, είτε η Αυστρία θα σταματήσει εκεί. Βέβαια, η Σάλτσμπουργκ θα μπορεί να έχει αποκλειστεί νωρίτερα, από τον Αίαντα.

Όποια ομάδα, πάντως, φτάσει στους 8 του Europa League, θα πάρει μπόνους άλλης μιας νίκης, κάτι που μικραίνει τον πήχυ των νικών για τη Βασιλεία, ώστε να προσπεράσει μόνη της την Ελλάδα, αρκεί να φτάσει ως τα προημιτελικά του θεσμού.

Όλα, πάντως, θα αλλάξουν αν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δε χάσουν στα πρώτα ματς με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπενφίκα, τα οποία διεξάγονται στην Ελλάδα. Οι δύο ισοπαλίες θα είναι το minimum του κέρδους, αλλά αναμένεται να αποδειχθούν αρκετές για να μην μπορέσει η Ελβετία να μας φτάσει και να τερματίσουμε τελικά στη 12η θέση.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ενδέκατη Τουρκία, με δύο εναπομείναντες εκπροσώπους στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο να μην πάρει ούτε βαθμό στα τέσσερα παιχνίδια, καθώς η Γαλατασαράι κληρώθηκε με την Τσέλσι και η Τραμπζονσπόρ με τη Γιουβέντους.

Η "μάχη"

11. Τουρκία 34.000
12. Ελλάδα 33.200
13. Ελβετία 31.425
14. Αυστρία 29.925

*Για τις τέσσερις αυτές χώρες, η νίκη δίνει 400 βαθμούς και η ισοπαλία 200 βαθμούς. Η πρόκριση στους 8 και τους 4 του Champions League και του Europa League δίνει επίσης από 400 βαθμούς.