Euroleague: Πιο ψύχραιμη η Μονακό στο τέλος νίκησε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

Euroleague: Πιο ψύχραιμη η Μονακό στο τέλος νίκησε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

Η ομάδα του Πριγκιπάτου επικράτησε με 83-80 των πρασίνων, που νωρίτερα ανακοίνωσαν τον Μπέικον

Μεγάλη «μάχη» έγινε απόψε στο ΟΑΚΑ, αλλά στο τέλος χαμογέλασε η Μονακό. Η ομάδα του Πριγκιπάτου ήταν πιο ψύχραιμη στο φινάλε και επικράτησε του Παναθηναϊκού με 83-80 για την 4η αγωνιστική της Euroleague.

Τα ευχάριστα νέα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έριξε κι άλλο χρήμα στο... παζάρι και νωρίτερα είχε ανακοινώσει τον Μπέικον.

Το ρεκόρ των πρασίνων να υποχώρησε στο 1-3. Στον αντίποδα, οι Μονεγάσκοι το βελτίωσαν σε 3-1.

Το ματς

Στα πρώτα λεπτά ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να βάλει τη μπάλα στο καλάθι και να εκμεταλλευτεί τον Γκουντάιτις. Και εν μέρει το κατάφερε καθώς στο πρώτο τρίλεπτο έλεγχε το παιχνίδι με πάσες στο χαμηλό ποστ. Βέβαια το 9-6 άλλαξε πολύ γρήγορα και ως δια... μαγείας η Μονακό πάτησε το πόδι στο γκάζι με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τον ορίζοντα. Με αντεπίθεση διαρκείας, σκορ από επιθετικά ριμπάουντ και περιφερειακά σουτ, οι Μονεγάσκοι πραγματοποίησαν ένα φοβερό επιμέρους 23-2 (!!) και προηγήθηκε με 18 πόντους διαφορά (11-29) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (13-29). Ήταν ένα διάστημα όπου τα πάντα πήγαιναν... στραβά και ανάποδα για τον Παναθηναϊκό!

Άλλωστε τα στατιστικά της 1ης περιόδου αποτυπώνει του λόγου το αληθές: Οι «πράσινοι» είχαν μόλις 2/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 6/8 βολές και 4 λάθη, ενώ η γαλλική ομάδα μέτρησε 9/15 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ περισσότερα (11-5) και είχε τέσσερις ασίστ περισσότερες (5-1). Αμέσως ξεκίνησε και η γκρίνια στις εξέδρες καθώς το θέαμα των «πρασίνων» ήταν αποκρουστικό.

Όμως όπως φάνηκε το δεύτερο δεκάλεπτο έμελλε να ήταν τελείως διαφορετικό. Με εξαίρεση κάποια φθηνά και παιδαριώδη λάθη τα οποία έδιναν εύκολους πόντους στη Μονακό στο transition, η άμυνα του Παναθηναϊκού λειτούργησε πολύ καλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δεύτερη περίοδο οι «πράσινοι» δέχθηκαν μόλις 11 πόντους και με επιμέρους σκορ 21-11 μπόρεσαν να «ψαλιδίσουν» την διαφορά στο 34-40, περιγράφηκε στο gazzetta.

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς (10π., 5ριμπ.) είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του παίζοντας για πολύ ώρα και ως «πεντάρι» από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν «πατούσε» καλά στο παρκέ, ενώ ο Μποχωρίδης ήταν εξαιρετικός στην δημιουργία έχοντας έξι ασίστ, όλες στο δεύτερο δεκάλεπτο. Από τη στιγμή που βελτιώθηκαν και τα στατιστικά των γηπεδούχων (7/18δίπ., 4/9τρ., 8/10β., 21ριμπ., 9ασ.) έναντι της Μονακό (14/30δίπ., 3/9τρ., 3/4β., 17ριμπ., 8ασ.) το ματς έγινε και πάλι... ντέρμπι.

Βέβαια στο τρίτο δεκάλεπτο, το ματς μετατράπηκε σε... one man show του Ντέρικ Γουίλιαμς ο οποίος πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε με το buzzer beater κάρφωμα στη λήξη του ημιχρόνου. Και το έκανε σκοράροντας ακατάπαυστα! Ο Αμερικανός πέτυχε και τους 16 πρώτους πόντους των «πρασίνων» στην 3η περίοδο με αποτέλεσμα να γυρίσουν «τούμπα» όλο το ματς και να ισοφαρίσουν σε 50-50 στο 26'! Παρά τις προσωπικές ενέργειες του Μάικ Τζέιμς, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν τα... παράτησε αλλά πήρε και για πρώτη φορά στο ματς το προβάδισμα στο σκορ με 59-58 λίγο πριν από τη λήξη της 3ης περιόδου (59-60).

Η τέταρτη και τελευταία περίοδος εξελίχθηκε σε... αίμα και άμμος! Ο Πονίτκα έκανε τα... πάντα για τον Παναθηναϊκό (ειδικά στην άμυνα και στα ριμπάουντ) ενώ στην αντίπερα όχθη ο Μάικ Τζέιμς κρατούσε την Μονακό μέσα στο ματς και δεν άφηνε τους γηπεδούχους να πάρουν επιπλέον momentum από τον κόσμο. Αν και η Μονακό προηγήθηκε με 61-66, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να επιστρέψει και να ισοφαρίσει σε 68-68 στο 35'. Έκτοτε κάθε λάθος και κάθε κατοχή ήταν πολύ σημαντικά στο ματς. Ο Μάικ Τζέιμς είχε... πάρει τον ρόλο του Γουίλιαμς και είχε βοηθήσει την Μονακό να προηγηθεί με 70-76 ένα λεπτό πριν από το τέλος. Και βάσει της εικόνας των τελευταίων λεπτών, αυτό το προβάδισμα ήταν κομβικό.

Δύο καλές άμυνες και δύο καλάθια του Γκριγκόνις έφεραν το σκορ στο 74-76 στα 45'' αλλά ένα κάρφωμα του Ντόντα Χολ στα 27'' έδωσε εκ νέου «μαξιλαράκι» τεσσάρων πόντων στην Μονακό (74-78). Ακολούθησε μια άστοχη προσπάθεια του (κατά τ' άλλα καλού) Πονίτκα και στη συνέχεια ήταν πολύ αργά για τον Παναθηναϊκό. Το ματς οδηγήθηκε στις βολές και κάπως έτσι η Μονακό επικράτησε με 83-80.

Τα δεκάλεπτα: 13-29, 34-40, 59-60, 80-83

Πήρε Μπέικον

Η προβληματική εικόνα που παρουσιάζει στην επίθεση του ο Παναθηναϊκός από την έναρξη της εφετινής αγωνιστικής περιόδου και η οποία κορυφώθηκε στην βαριά ήττα από την Άλμπα Βερολίνου, ώθησε τους ανθρώπους της «πράσινης» ΚΑΕ σε αλλαγή πλάνων και άμεση ενίσχυση. Το «τριφύλλι», με την παρέμβαση και του «ισχυρού άνδρα» του, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, προσέγγισε το τελευταίο 48ωρο τον Ντουέιν Μπέικον και λίγα λεπτά πριν την αναμέτρηση με την Μονακό για την 4η αγωνιστική της Euroleague, ανακοίνωσε την απόκτηση του.

Ο 27χρονος Αμερικανός φόργουορντ έβαλε την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ τον Δεκέμβριο και το καλοκαίρι οι "πράσινοι" θα έχουν το δικαίωμα για opt out. Βασικός λόγος δεύτερων σκέψεων για τον Παναθηναϊκό ήταν πιθανά πειθαρχικά προβλήματα από την πλευρά του Αμερικανού, αλλά από τη στιγμή που βρέθηκε η δικλείδα ασφαλείας (με το «διπλό» opt out) έπεσαν οι υπογραφές.