Κύπελλο Ελλάδας: Με «μάγια» Λιβάια η ΑΕΚ στον τελικό, 2-2 με τον Άρη

Κύπελλο Ελλάδας: Με «μάγια» Λιβάια η ΑΕΚ στον τελικό, 2-2 με τον Άρη

Μεγάλη πρόκριση για την Ένωση στην παράταση

Σπουδαία πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος πήρε η ΑΕΚ μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση με σκορ 2-2.

Στην κανονική διάρκεια όλα έδειχναν ότι ο Άρης θα καθάριζε την πρόκριση αφού στο 93' κέρδιζε 2-0 με γκολ του Ντιγκινί και αφού η μπάλα κόντραρε στον Παουλίνιο. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με τέρμα του Μαντσίνι στο 57'.

Ωστόσο ο Μάρκο Λιβάια, έστειλε το ματς στην παράταση με τέρμα που σημείωσε στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο ίδιος παίκτης έφερε το ματς στα ίσα στο 102' σε γρήγορη αντεπίθεση των φιλοξενούμενων.

Το ματς

Η ΑΕΚ μπήκε στο παιχνίδι με αυτοπεποίθηση, απέκτησε τον έλεγχό του από τα πρώτα λεπτά έχοντας συντριπτικά ποσοστά κατοχής μπάλας μέσα από την κυριαρχική παρουσία των τριών χαφ στον άξονα της μεσαίας γραμμής και κυρίως την απόδοση του Πέτρου Μάνταλου. Παρά την όμορφη κυκλοφορία δεν είχε δημιουργία. Ανασταλτικά όμως «έσβησε» τα ατού του Άρη καθώς είχε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι δεν είχαν ούτε μία κλασική φάση στο πρώτο ημίχρονο.

Το τελευταίο στοιχείο επιβεβαίωσε και το πολύ χαμηλό επίπεδο απόδοσης του Άρη ο οποίος ξεκάθαρα δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πίεση του αγώνα. Προφανώς επέλεξε τακτικά να δώσει την μπάλα στον αντίπαλο και να ψάξει φάσεις στο transition game, αλλά δεν έχτισε μια σωστή επίθεση και πέρα του προβλήματος που είχε στον άξονα, δεν πήρε την παραμικρή βοήθεια από τους ακραίους επιθετικούς. Είχε βέβαια το πρώτο… σουτ του αγώνα με τον Γιάννη Φετφατζίδη στο 18ο λεπτό, αλλά η πραγματική ευκαιρία ανήκε στην ΑΕΚ με τον Βέρντε.

Ο Ιταλός βρέθηκε σε θέση βολής από πλάγια θέση στο 19ο λεπτό αλλά η εξαιρετική αντίδραση του Κουέστα έβγαλε τον Άρη από την κατάσταση κινδύνου, καθώς το σουτ που ακολούθησε από τον Μάνταλο δεν βρήκε στόχο. Γενικώς, η ΑΕΚ βρήκε ρυθμό στην επίθεση μετά το 20ο λεπτό, θα μπορούσε μάλιστα να είχε βρει και το γκολ αν αξιοποιούσε τα διαδοχικά λάθη των Ματίγια, Κουέστα στο 23ο και 24ο λεπτό όπου Ολιβέιρα και Βέρντε είχαν δύο τελειώματα.

Ο Κουέστα εξελίχθηκε σε φύλακας άγγελος του Άρη στο πρώτο ημίωρο καθώς σταμάτησε και τον Ολιβέιρα, βγαίνοντας πολλά μέτρα έξω από την περιοχή του, στο 30ο λεπτό όταν ο Πορτογάλος βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας έπειτα από εξαιρετική πάσα του Μάνταλου. Η γκάφα της γκάφας Αυτές έγιναν στο 31ο λεπτό όταν ο Βέρντε, έχοντας μηδαμινή αίσθηση της φάσης, προσπάθησε να κάνει κοντρόλ εντός περιοχής, έχασε την μπάλα, αλλά ο Κόρχουτ είχε κάκιστη αντίδραση καθώς δεν τροφοδότησε τον ανενόχλητο Λάρσον κι ένα πλασέ στην κλειστή γωνία αποδείχθηκε εύκολη λεία για τον Μπάρκα.

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, ο Μάνταλος παρέμεινε η βασική πηγή δημιουργίας της ΑΕΚ η οποία πίεσε πολύ τον Άρη και έχασε τη σπουδαιότερη ευκαιρία του πρώτου μέρους στην τελευταία φάση αυτού. Μετά από εκτέλεση κόρνερ και κόντρες, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Ολιβέιρα ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής «κατάφερε» να τη στείλει στην κερκίδα. Μαντσίνι… η χρυσή αλλαγή Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με αλλαγή καθώς ο Μπακάκης ένιωσε ενοχλήσεις στον προσαγωγό και αντικαταστάθηκε από τον Παουλίνιο. Ο Μίκαελ Ένινγκ προχώρησε στην πρώτη παρέμβασή του στο 49’ με την είσοδο του Ντάνιελ Μαντσίνι αντί του Ντάνι Λάρσον.

Προηγήθηκε ένα λάθος των Λόπεζ-Σβάρνα από το οποίο επωφελήθηκε ο Γιάννης Φετφατζίδης αλλά και πάλι δεν είχε απόφαση όταν μπήκε στην περιοχή. Η αγωνιστική συμπεριφορά του Άρη στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη του πρώτου καθώς ανέβασε τις γραμμές πίεσης του και πήρε την μπάλα στα πόδια του. Αντιθέτως, η κυρίαρχη ΑΕΚ του πρώτου μέρους δεν είχε την ίδια ζωντάνια. Και στο 57ο λεπτό επιβλήθηκαν άλλες ισορροπίες στο παιχνίδι.

Από ένα κακό διώξιμο του Λόπεζ αλλά και κακή άμυνα του τελευταίου στον Γιάννη Φετφατζίδη, ο έμπειρος επιθετικός με πλασαριστή σέντρα έστειλε την μπάλα στη μικρή περιοχή και ο Ντάνιελ Μαντσίνι την έστειλε στα δίχτυα κάνοντας το 1-0. Στο 64ο λεπτό ο Μάσιμο Καρέρα είδε και τον Λόπεζ να αποχωρήσει τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο καθώς ένιωσε τράβηγμα στο αριστερό πόδι και αντικαταστάθηκε από τον Χουλτ. Με τον Άρη να έχει στα χέρια του σκορ πρόκρισης, ο Ιταλός προπονητής αναγκάστηκε να φρεσκάρει την επιθετική γραμμή του βάζοντας στο παιχνίδι τον Αλμπάνη αντί του Βέρντε. Όλα για όλα με Αραούχο Μετά το γκολ του Μαντσίνι, η ΑΕΚ δεν είχε αντίδραση, δεν ήταν απειλητική και υπό αυτές τις συνθήκες ο Μάσιμο Καρέρα έπαιξε το τελευταίο του χαρτί με την είσοδο του Αραούχο στο παιχνίδι και προς ενίσχυση της επιθετικής γραμμής.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν την μπάλα στα πόδια τους, άσκησαν έντονη πίεση στον Άρη και είχαν τεράστια ευκαιρία στο 75’.

Ο Μάνταλος «έσκαψε» την μπάλα, ο Σιμόες είδε την έξοδο του Κουέστα, έκανε την ψιλοκρεμαστή κεφαλιά αλλά η μπάλα χτύπησε στο δεξί κάθετο δοκάρι και κατέληξε στην αγκαλιά του Ισπανού τερματοφύλακα. Με την ομάδα του να χωλαίνει, ο Ένινγκ ενίσχυσε τη μεσοαμυντική γραμμή του και χρησιμοποίησε τρίτο χαφ στον άξονα καθώς αντικατέστησε τον Γιάννη Φετφατζίδη με τον Αμπού Μπα. Σε πολιορκία της ΑΕΚ εξελίχθηκε το τελευταίο δεκάλεπτο καθώς η ΑΕΚ πολιόρκησε προσπάθησε να βρει με πείσμα το γκολ της πρόκρισης και ο Άρης απομάκρυνε μπάλες με απελπισία. Ωστόσο δεν βρήκε αξιόλογη τελική φάση απέναντι στην πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων.

Το ροντέο στις καθυστερήσεις 

Ένα σουτ του Λιβάγια στο 87ο λεπτό δεν αιφνιδίασε τον Κουέστα, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ο Τσιγκρίνσκι δεν κατάφερε να «αγγίξει» την μπάλα μετά από σέντρα του Αλμπάνη. Ντιγκινί, Λιβάγια και παράταση Το φινάλε της κανονικής διάρκειας του αγώνα ήταν συγκλονιστικό. Εκεί που η ΑΕΚ ξόδευε και την τελευταία σταγόνα ενέργειας αναζητώντας την ισοφάριση και είδε τον Κουέστα να μπλοκάρει την μπάλα μετά από κεφαλιά του Λιβάγια, ήρθε ο Νικολάς Ντιγκινί. Μετά από λάθος της άμυνας στο τρίτο λεπτών των καθυστερήσεων, ο Γάλλος επιθετικός από πλάγια θέση εντός περιοχής επιχείρησε το δυνατό σουτ, η μπάλα κόντραρε σε σώμα και κατέληξε στα δίχτυα. Ο Άρης πίστεψε ότι όλα είχαν τελειώσει και λειτούργησε με επιπολαιότητα. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Λιβάγια στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Ο Κροάτης επιθετικός βρέθηκε ανενόχλητος (μετά από σέντρα από τη δεξιά πλευρά) εντός της μικρής περιοχής και αφού τον σταμάτησε αρχικά ο Κουέστα, με δεύτερη προσπάθεια μείωσε σε 2-1 κι έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Η κλάση του Κροάτη Το πρώτο 15πτο της παράτασης εξελίχθηκε σε μάχη για την επιβίωση για τις δύο ομάδες καθώς ήταν εμφανές ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν δυνάμεις. Η ΑΕΚ όμως είχε τον τρόπο και κυρίως τον Μάρκο Λιβάγια.

Ο Κροάτης επιθετικός κράτησε ζωντανή στην ομάδα του στην κανονική διάρκεια, της έδωσε και την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας καθώς στο 102’ εκτέλεσε υποδειγματικά τον Κουέστα από πλάγια θέση, έπειτα από ασίστ του Αλμπάνη και υπό το καθεστώς κακής τοποθέτησης της άμυνας του Άρη.

Με το σκορ στο 2-2 και την ψυχολογία του παιχνιδιού, η «Ενωση» δεν είχε παρά να κάνει διαχείριση του αγώνα απέναντι στους Θεσσαλονικείς οι οποίοι δεν είχαν τρόπο έκφρασης στην επίθεση. Χαρακτηρίστηκαν από πολλές ημιτελείς προσπάθειες. Η στατιστική κατέγραψε δύο σουτ από τους Μαντσίνι, Κόρχουτ.

Η ΑΕΚ είχε εξάλλου τις μεγάλες φάσεις στο δεύτερο 15πτο της παράτασης με το σουτ του Αραούχο όπου ο Κουέστα απομάκρυνε την μπάλα, αλλά και το δοκάρι του Ολιβέιρα στην τελευταία φάση του αγώνα ο οποίος δεν κατάφερε να σκοράρει και με τη δεύτερη προσπάθεια. Δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αποβλήθηκαν με δύο κίτρινες κάρτες οι Μάνταλος, Σιμόες, Ολιβέιρα.

Επί της ουσίας η ΑΕΚ κράτησε με άνεση το σκορ πρόκρισης και θα είναι για 4η συνεχή φορά στον τελικό του Κυπέλλου. Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Ματίγια, Μαντσίν, Μπα (Άρης), ενώ αποβλήθηκαν με δύο κίτρινες κάρτες για την ΑΕΚ οι Σιμόες, Μάνταλος, Ολιβέιρα.

ΑΡΗΣ (Ένινγκ): Κουέστα, Λούκας Σάσα, Ροζ, Δεληζήσης, Κόρχουτ, Ματίγια, Τόνσο (96’ Μαρτίνες), Μπρούνο Γκάμα (89’ Ντιγκινί), Φετφατζίδης (78’ Μπα), Λάρσον (49’ Μαντσίνι), Ιντέγε

ΑΕΚ (Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης (46’ Παουλίνιο), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Λόπεζ (65’ Χουλτ), Σιμάο, Κρίστισιτς (73’ Αραούχο), Μάνταλος, Λιβάγια (111’ Σιμάνσκι), Βέρντε (65’ Αλμπάνης), Ολιβέιρα.

Πηγή: gazzetta.gr