«Ποδαρικό με το δεξί» για τον Παναθηναϊκό, 87-82 τον Ερυθρό Αστέρα

«Ποδαρικό με το δεξί» για τον Παναθηναϊκό, 87-82 τον Ερυθρό Αστέρα

«Όργια» από Ντεσόν Τόμας και Νικ Καλάθη στην πρεμιέρα της Euroleague

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε τη φετινή του πορεία στην Euroleague ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης του Ερυθρού Αστέρα στο ΟΑΚΑ, με σκορ 87-82. Οι «πράσινοι» μετά από ένα αγχωτικό πρώτο ημίχρονο, «πάτησαν γκάζι» στο τρίτο δεκάλεπτο με πρωταγωνιστές τους εκπληκτικούς Ντεσόν Τόμας (18π. και 11ριμπ.) και Νικ Καλάθη (21π. και 7 ασίστ) και παρά την ηρωϊκή προσπάθεια των φιλοξενούμενων να επιστρέψουν, πήραν τους βαθμούς της νίκης.

Πριν το ξεκίνημα της αναμέτρησης, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός βράβευσε τον Τζέημς Γκιστ για την επταετή προσφορά του στο «τριφύλλι», προσφέροντάς του την εμφάνιση της ομάδας με το όνομά του. Ο Αμερικανός άσος αποθεώθηκε από τους φίλους της ομάδας.

Το ματς

Λίγα λεπτά αφού είχε βραβευτεί ο Τζέιμς Γκιστ από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, φρόντισε να κλέψει την παράσταση και μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ! Απλούστατα έκανε ό,τι... ήθελε την ρακέτα που άλλοτε υπερασπιζόταν και εφτασε στο σημείο να στήσει το δικό του πάρτι απέναντι στην παλιά του ομάδα. Συγκεκριμένα είχε πετύχει 8 από τους 17 πόντους του Ερυθρού Αστέρα, δε'ιχνοντας στον Τζέικομπ Ουάιλι που κλήθηκε να τον αντιμετωπίσει, ποιος είναι ο... παλιός!

Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει στο +9 για την σερβική ομάδα (8-17) τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Όμως η συνέχεια έμελλε να ήταν διαφορετική. Ο Τόμιτς απέσυρε τον Γκιστ στον πάγκο, ο Ερυθρός Αστέρας έχασε το σημείο αναφοράς που είχε στην επίθεση και από τη στιγμή που οι «πράσινοι» δυνάμωσαν αρκετά στην άμυνα με την είσοδο των Τζόνσον, Παπαγιάννη, έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν ένα σερί 12-0 και να προηγηθούν με 20-17 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Ο Ταϊρίς Ράις βοήθησε σημαντικά στην επιθετική λειτουργία των «πρασίνων» και δη απέναντι στην «ζώνη» του Αστέρα, ενώ σε εκείνο το διάστημα ο Παναθηναϊκός βρήκε πολλά καλάθια στο transition και δη ύστερα από καλές αμυντικές προσπάθειες.

Η διαφορά έφτασε στους πέντε πόντους (24-19 στο 14') με το επιμέρους σκορ να ήταν στο 16-2 ενώ το μεγάλο κέρδος ήταν τα πέντε φάουλ του Ότζο στο 19' (σ.σ. έκανε σε ενάμιση λεπτό τρία φάουλ!!!) όπως επίσης και τα τρία του Γκιστ. Απλούστατα οι «πράσινοι» είχαν περάσει την μπάλα μέσα στο καλάθι και προσπάθησαν να «φορτώσουν» τους ψηλούς της αντίπαλης ομάδας με φάουλ. Και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που υπήρχε αστοχία έξω από τα 6.75 μέτρα στο πρώτο ημίχρονο (1/8) και δεν υπήρχε το «εύκολο σουτ» από την περιφέρεια. Ο Νικ Καλάθης οδηγούσε την ομάδα του στο σκοράρισμα (13π., 4/7δίπ., 1/3τρ., 2/3β., 2ριμπ., 2ασ.) ενώ το «πράσινο» κέρδος στο πρώτο μισό του ματς (37-35) ήταν η παρουσία του Ντίνου Μήτογλου. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Ερυθρός Αστέρας είχε περισσότερα ριμπάουντ (21-15 και μάλιστα με οκτώ επιθετικά) ενώ «φτωχή» ήταν η δημιουργία και των δύο ομάδων (από 5 ασίστ), με τον Αστέρα να έχει 9 λάθη έναντι μόλις τριών του Παναθηναϊκού που μέτρησε 13/25 δίποντα, έναντι 10/27 των φιλοξενούμενων.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να ανεβάζουν ρυθμό στο τρίτο δεκάλεπτο και από τη στιγμή που ο Τζέιμς Γκιστ χρεώθηκε με 4ο φάουλ στο 21', το έργο έγινε ακόμα πιο εύκολο. Ο Καλάθης συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει, ενώ πρόσθεσε και δυο συνεργασίες με τον Παπαγιάννη οι οποίες ξεσήκωσαν τον κόσμο. Η ελληνική ομάδα απέκτησε μομέντουμ, ο Φριντέτ έπαιξε πολύ ώριμα σε εκείνο το διάστημα (πάσες τη σωστή στιγμή ύστερα από double teams και σωστό διάβασμα της άμυνας), ενώ ο Τόμας έβαζε το κερασάκι στην τούρτα! Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει για πρώτη φορά στο +10 (52-42 στο 26') και ύστερα από μακρινό τρίποντο του Φριντέτ να εκτοξευθεί και στο +14 (63-49) δύο λεπτά πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (66-53).

Αν και η διαφορά παρέμεινε στους 14 πόντους (74-60) και στην 3η περίοδο, ο Ερυθρός Αστέρας δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Ο Μπάρον ήταν εκείνος που είχε πάρει την σκυτάλη από τον Γκιστ με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ομάδα σε ένα επιμέρους 10-2 μειώνοντας σε 76-70 τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Στο τελευταίο λεπτό ο Αστέρας μείωσε και στους τέσσερις πόντους (83-79 στα 30'') αλλά ακόμη και έτσι, το «τριφύλλι» δεν κινδύνευσε και μπόρεσε να φτάσει στην πρώτη του νίκη στη φετινή EuroLeague.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 37-35, 66-53, 87-82

πηγή: gazzetta.gr