Αυγενάκης: Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα αναδείξουν «τη νέα Ελλάδα»

Αυγενάκης: Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα αναδείξουν «τη νέα Ελλάδα»

Ο υφ. Αθλητισμού αναφέρθηκε στα οφέλη από τη διοργάνωση για την Αχαΐα, τη Δυτική Ελλάδα και όλη τη χώρα

Το «σύνθημα» για μια διοργάνωση που θα αναδείξει «τη νέα Ελλάδα», έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων (Πάτρα, 25 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου) που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΓΓΑ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβου Φιλιππούση, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκου Παπαδημάτου αλλά και μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο κ Αυγενάκης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη ως οικοδέσποινα μεγάλου μεγέθους διοργανώσεων, ενω αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη για την Αχαΐα, τη Δυτική Ελλάδα και όλη τη χώρα, η σημαντικότητα της διηπειρωτικής παρουσίας 26 χωρών και πάνω από 700 αθλητών, άλλων τόσων ξένων στελεχών των αποστολών, των 1.200 εθελοντών, των ξένων επισήμων (μεταξύ των οποίων και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό), η «κληρονομιά» που θα μείνει στην πόλη όταν «σβήσουν τα φώτα» και ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος, κατόπιν, για το πού και πώς ξοδεύτηκε κάθε ευρώ των φορολογούμενων πολιτών ήταν ορισμένα από τα κύρια θέματα που θίχθηκαν προτού όλοι οι παριστάμενοι να καλέσουν σύσσωμες τις τοπικές κοινωνίες για να στηρίξουν και να αναδείξουν τους Αγώνες.

«Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί αγώνες είναι γεγονός. Από τις 25 και μέχρι τις 31 Αυγούστου η Πάτρα, η Αχαΐα, το Αγρίνιο, η Δυτική Ελλάδα, γίνεται το αθλητικό κέντρο της Μεσογείου: Στην άμμο και στο νερό συναγωνίζονται, ανταγωνίζονται και συνενώνονται 26 διαφορετικές χώρες. Ενώνονται κουλτούρες και πολιτισμοί περισσοτέρων από 700 αθλητών και άλλων τόσων προπονητών, συνοδών, στελεχών των αποστολών, κριτών και διαιτητών, των περίπου 1.200 εθελοντών αλλά και των δεκάδων χιλιάδων θεατών. Σε δύο πόλεις (Πάτρα, Αγρίνιο), σε τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις, σε 10 διαφορετικούς αθλητικούς χώρους, σε 11 αθλήματα άμμου, θάλασσας και πισίνας, οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες προσδοκούμε να γράψουν ιστορία σε επίπεδο αγωνιστικών επιτυχιών αλλά και σε επίπεδο διοργάνωσης.

Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν στοίχημα και η επιτυχία τους, παρά τα τόσα προβλήματα που «κληρονομήσαμε» είναι και θα είναι γεγονός. Με τη στήριξη και την άοκνη προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής και όλων των εμπλεκομένων στους Αγώνες, κόντρα στον αδυσώπητο χρόνο, την προσεχή Κυριακή δίδεται η έναρξη στο εγχείρημα, που με εμπιστοσύνη ανέθεσε στη χώρα μας η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων. Και τους ευχαριστούμε.

Μια εμπιστοσύνη που μπορεί να κινδύνευσε στην πορεία, αλλά τελικά είμαστε βέβαιοι ότι θα σκορπίσει χαμόγελα στα πρόσωπα όλων, όταν με το καλό θα φτάσει η ώρα της τελετής λήξης. Κι αφού λάμψει για άλλη μια φορά το Ολυμπιακό Ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθαι, θα έρθει και η ώρα του αναγκαίου και απαραίτητου απολογισμού. Η επιτυχία των αγώνων θα ολοκληρωθεί με τον εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε, για κάθε σύμβαση που υπογράφηκε ή άργησε να ετοιμαστεί, για κάθε «υπερτιμολόγηση» ή αργομισθία, για κάθε καθυστέρηση που έθεσε σε κίνδυνο τους αγώνες και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τη χώρα μας.

Τώρα όμως προηγείται η διοργάνωση. Γι’ αυτό και συγχαίρω δημόσια την Οργανωτική Επιτροπή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα και που ενώ δεν είχε υπογραφεί το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο τους ανέθετε τα καθήκοντά τους, εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται αμισθί, με αμείωτο ρυθμό, όλοι τους. Διότι πιστεύουν σε αυτή τη διοργάνωση. Διότι όλοι, στελέχη, εθελοντές, παράγοντες υπηρετούν την ιδέα του εθελοντισμού και του αθλητισμού. Και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.Θέλω να βεβαιώσω κάθε πολίτη ότι η συμμετοχή του στην αθλητική γιορτή θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της, ενώ η κάθε λογής στήριξη των τοπικών φορέων θεωρώ πως είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες μας αφορούν όλους. Δεν περισσεύει κανένας.

Η κυβέρνηση μας, αλλά και ο ίδιος, ως αρμόδιος για τον Αθλητισμό, θα βρεθούμε στους Αγώνες όλες τις ημέρες, να τους παρακολουθήσουμε, να τους χαρούμε και να αντιμετωπίσουμε, αν και νομίζω πως δεν θα χρειαστεί, ό,τι προβλήματα κι αν παρουσιαστούν. Το βαθύτερο μήνυμα των αγώνων μέσα από τα όσα προέκυψαν μέχρι να φθάσουμε εδώ σήμερα είναι ότι είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας και ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε, αφήνοντας πίσω την Ελλάδα του χθες με όσα αυτή σήμαινε και προχωρώντας με ελπίδα και αισιοδοξία στην Ελλάδα του αύριο», είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.