Τι αλλάζει στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2019-’20

Τι αλλάζει στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2019-’20

Οι τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν μεταξύ της διοργάνωσης και της Ένωσης Παικτών

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Euroleague και της Ένωσης Παικτών (ELPA), αποφασίστηκε μία σειρά από αλλαγές που θα ισχύσουν την επόμενη σεζόν (2019-'20) και οι οποίες αφορούν το καλεντάρι της διοργάνωσης καθώς και ρυθμίσεις σχετικά με τον φόρτο εργασίας των παικτών αλλά και τις καθυστερήσεις των πληρωμών.

Στις πιο σημαντικές από αυτές, είναι η έναρξη της νέας σεζόν που θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου (μία εβδομάδα νωρίτερα από το καθιερωμένο), η διεξαγωγή του Final 4 μεταξύ 21 με 24 Μαΐου (εκκρεμεί η διοργανώτρια πόλη) καθώς και αλλαγές στις «διπλές» αγωνιστικές. Θυμίζουμε ότι τη νέα χρονιά, στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 18 ομάδες.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της διοργανώτριας αρχής:

«Η Ευρωλίγκα ανακοινώνει πως ήρθε σε συμφωνία με την Ένωση Παικτών (ELPA) αναφορικά με το καλεντάρι της Ευρωλίγκας για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την θέσπιση αλλαγών που ζητήθηκαν από την πλευρά της Ένωσης Παικτών και έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τους παίκτες, ώστε να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο:

  • Η 1η αγωνιστική της κανονικής περιόδου θα λάβει χώρα μία εβδομάδα νωρίτερα από το συνηθισμένο, στις 3 και 4 Οκτωβρίου του 2019. Η 34η και τελευταία αγωνιστική θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Απριλίου του 2020.
  • Τα playoffs θα διεξαχθούν μία εβδομάδα αργότερα από το συνηθισμένο, δηλαδή το διάστημα 21 Απριλίου με 6 Μαΐου του 2020.
  • Το Final 4 θα πραγματοποιηθεί με τη σειρά του μία εβδομάδα πιο μετά από το συνηθισμένο και πιο συγκεκριμένα στις 21-24 Μαΐου του 2020. Αυτές οι τρεις αλλαγές θα μειώσουν τις εβδομάδες που περιλαμβάνουν διπλή αγωνιστική από 9 σε 7.
  • Στις δύο από τις εφτά διπλές αγωνιστικές, όλες οι ομάδες θα δώσουν “κολλητά” δύο αγώνες εντός και δύο αγώνες εκτός έδρας. Η Ευρωλίγκα και η Ένωση Παικτών θα αναλύσουν τη συγκεκριμένη κίνηση στο τέλος της σεζόν 2019-2020. Στις υπόλοιπες πέντε διπλές αγωνιστικές, οι ομάδες θα δώσουν εναλλάξ εντός και εκτός έδρας αγώνες, όπως συμβαίνει στο υπάρχον φορμάτ που ξεκίνησε τη σεζόν 2016-2017.

Η Ευρωλίγκα και η Ένωση Παικτών θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους πάνω σε όλα τα θέματα με σκοπό να καταλήξουν στην υπογραφή μίας συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία θα ρυθμίσει τη σχέση της λίγκας, των συλλόγων και των παικτών.

Τα θέματα τα οποία βρίσκονται υπό ανάλυση από την Ευρωλίγκα και τα κλαμπς, έπειτα από προτάσεις της Ένωσης Παικτών, είναι τα εξής:

  • Βελτίωση των διαδικασιών για τις καθυστερήσεις των πληρωμών ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια και να μειωθεί το ρίσκο των παικτών να βρεθούν σε μία τέτοια κατάσταση.
  • Ρύθμιση της περιόδου προετοιμασίας και των προπονήσεων εν μέσω της σεζόν, με στόχο να εξασφαλισθεί επαρκής περίοδος ξεκούρασης και αποθεραπείας.
  • Ρύθμιση των συνθηκών ταξιδιών
  • Βελτίωση των υπηρεσιών που θα παρέχουν στους παίκτες επιπλέον ιατρική γνωμάτευση από γιατρό εκτός του συλλόγου, κάτι το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018.

Οι προτάσεις έχουν γίνει γνωστές στους συλλόγους στην τελευταία συνάντηση των μετόχων στο Μιλάνο της Ιταλίας».