ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Το ματς που έσπασε η προτομή του Κούδα

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Το ματς που έσπασε η προτομή του Κούδα

Ένα από τα πολλά ντέρμπι των δύο ομάδων που έμειναν στην ιστορία για μη αγωνιστικούς λόγους

Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό είναι γεμάτη από έντονες συγκινήσεις, αμφίρροπα ματς, διαιτητικά «όργια» και εισβολές στον αγωνιστικό χώρο, ξύλο οπαδών, επιθέσεις σε παίχτες και παράγοντες, διακοπές αγώνων και πολλά ευτράπελα. Μία κόντρα που ουσιαστικά ξεκίνησε με την κάθοδο του Γιώργου Κούδα στον Πειραιά τον Ιούλιο του 1966 που παρότι δεν αγωνίστηκε σε κανένα επίσημο παιχνίδι, ήταν αρκετή για να σημάνει μία άτυπη «βεντέτα» μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Ένα από τα αναρίθμητα επεισοδιακά παιχνίδια ήταν αυτό της 27ης Νοεμβρίου της σεζόν 2000-'01, το οποίο σημαδεύτηκε- μεταξύ άλλων- από τις σοβαρές ζημιές στην προτομή του Κούδα μέσα στο γήπεδο της Τούμπας.

Το ντέρμπι βρήκε νικητές τους «ερυθρόλευκους» με 4-2 και έδειξε από νωρίς ότι θα είχε «εκρηκτική» εξέλιξη καθώς μόλις στο 10ο λεπτό οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του ΓΧ. Γεωργιάδη από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς αλλά ο διαιτητής Κασναφέρης έδειξε κίτρινη κάρτα στον παίκτη του ΠΑΟΚ για θέατρο. Λίγα λεπτά μετά, ο «Δικέφαλος» ξαναζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Ναλιτζή από τον Αμανατίδη. Λίγο μετά το 0-1 από τον Γεωργάτο στο 32', ο ΠΑΟΚ ζητά τρίτο πέναλτι σε ανατροπή πάλι του ΓΧ. Γεωργιάδη. Ο Κασναφέρης κρίνει ότι ο παίκτης κάνει θέατρο, βγάζει δεύτερη κίτρινη κάρτα και τον αποβάλλει!

Στην εξέλιξη του ματς ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει με τον Ναλιτζή στο 56', ο Αλεξανδρής κάνει το 1-2 στο 66' και ο Φρούσσος φέρνει ξανά το ματς στα ίσα.  Στο 75’ ο Τζόρτζεβιτς κάνει το 2-3 και στο 90’ πετυχαίνει το τελικό 2-4. Με το σφύριγμα της λήξης επικρατεί χάος, ο διαιτητής Κασναφέρης τραυματίζεται και αποχωρεί αιμόφυρτος, ενώ κατά τα επεισόδια που ακολουθούν (στο γήπεδο βρίσκονταν και οπαδοί του Ολυμπιακού καθώς τότε επιτρέπονταν οι μετακινήσεις, βανδαλίζεται η  προτομή του Γιώργου Κούδα...