Εξαντλώντας τις αντοχές της αγοράς και της οικονομίας

Τις περισσότερες φορές, παίρνοντας στα χέρια μας τον προϋπολογισμό κάθε χρονιάς, μένουμε στα φορολογικά μέτρα, που προβλέπει, καθώς και στις παρεμβάσεις στο κομμάτι των δαπανών. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, ο προϋπολογισμός του 2013, που καλούνται να ψηφίσουν οι 300 της Βουλής, περιέχει παραδοχές αποτυχίας και αναγνώριση λαθών από πλευράς οικονομικού επιτελείου - σε σχέση με το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής - και προαναγγέλλει ακόμα μεγαλύτερη σωρευτικά ύφεση τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε επικίνδυνα μονοπάτια την αγορά και εξαντλώντας τις αντοχές των ήδη δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων.
 
Η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών
 
Τα νούμερα αυτή τη φορά λένε την αλήθεια :
 
Ύφεση 6,5% φέτος και 4,5% το 2013.
 
Ιδιωτική κατανάλωση μειωμένη κατά 7,7% φέτος και 7,0% την επόμενη χρονιά.
 
Απασχόληση -7,9% το 2012 και -2,1% το 2013, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει ανοδικά από το 22,4% φέτος στο 22,8% του χρόνου.
 
Σημειώνω, μάλιστα, ότι αυτές είναι οι επίσημες εκτιμήσεις, που πάντοτε είναι πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις τελικές προβλέψεις, γι’  αυτό και στο τέλος κάθε έτους είτε οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγαλύτερες των προβλεπόμενων, είτε οι προβλέψεις έχουν ήδη αναθεωρηθεί – και όχι μόνο μια φορά -, ώστε η υστέρηση στους στόχους να ελαχιστοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης

Η επιμονή των δανειστών μας, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, να διευρύνεται διαρκώς το πακέτο λιτότητας και να ενισχύεται η περιοριστική πολιτική – μέσω των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και παροχές, αλλά και των αυξήσεων άμεσης και έμμεσης φορολογίας -, αντί να εφαρμόζονται παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις – ούτως ή άλλως απαραίτητες, ανεξαρτήτως μνημονίου – (όπως η επί της ουσίας μείωση του μεγέθους του Δημοσίου και το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων), φέρνει τελικά τα αντίθετα απότελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
 
Παρά τα διαρκώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη, τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπονται μειωμένα κατά 5,4% φέτος, με περαιτέρω μείωση το 2013, κατά 5,6%.
 
Οι επιπτώσεις του φαύλου κύκλου της ύφεσης, της αναποτελεσματικότητας της φορολογικής πολιτικής διαρκών επιβαρύνσεων, αλλά και της έλλειψης σωστής δράσης στην κατεύθυνση της μείωσης της φοροδιαφυγής, αποτυπώνονται στα παρακάτω στοιχεία :
 
Τόσο φέτος, όσο και το 2013, τα έσοδα από ΦΠΑ θα μειώνονται με ταχύτερους ρυθμούς (10,6% και 9,1%) σε σχέση με το σύνολο των φορολογικών εσόδων (3,9% και 5,8%).
 
Η σημαντική μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (που οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης και στην αύξηση της φορολογίας) οδηγούν τα έσοδα από τους φόρους νομικών προσώπων να κλείνουν φέτος μειωμένα κατά 40,4% !
 
Άλλωστε, και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει επίσημα το λάθος μείγμα στην οικονομική του πολιτική, αφού – στο κείμενο του προϋπολογισμού – αποδίδει την υστέρηση στα έσοδα, μεταξύ άλλων :
 
“στη μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων που προκύπτει από τη συγκράτηση της μισθολογικής
δαπάνης του Δημοσίου λόγω της αναπροσαρμογής των ειδικών μισθολογίων (πλην ένστολων),
στην επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ,
στην περικοπή των εποχικών επιδομάτων εορτών και αδείας,
στη μείωσης των προσλήψεων (σημ: μέτρο στη σωστή κατεύθυνση),
στη μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
στον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, 
στη μείωση των συνταξιοδοτικών/ασφαλιστικών εισφορών, ως απόρροια των ως άνω μειώσεων και
περικοπών,
στη μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης”.

Είναι προφανές πως, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχουν διαπραγματευτικοί άσοι στο μανίκι της Ελλάδας. Αφού, όμως, πάρουμε τη δόση, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να στοχεύσουμε αποκλειστικά και μόνο σε παρεμβάσεις, που θα γυρίσουν την τάση στην οικονομία και στην αγορά.

 
Καλημέρα σας.