Στον κλοιό του «Θησέα» η χώρα

Στον κλοιό του «Θησέα» η χώρα

Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα με καταιγίδες και χιόνια - Κλειστοί δρόμοι και απαγόρευση απόπλου στις Σποράδες

Οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη κακοκαιρία που έχει φέρει ο «Θησέας» έχουν δημιουργήσει ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ πολλές περιοχές στα βόρεια και ορεινά σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς έχουν ντυθεί στα λευκά.

Στα παράλια του νομού Λάρισας, σε διάφορα σημεία η θάλασσα έχει βγει στην άσφαλτο και στο οδικό δίκτυο. ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε περιοχές του δήμου Τεμπών,  από την υπερχείλιση του ρέματος Συκουριώτη αλλά και άλλων ρεμάτων.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες και στα ορεινά του νομού. Στο Λιβάδι της Ελασσόνας «το έχει στρώσει», ενώ μηχανήματα του δήμου επιχειρούν ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Μαγνησία, τόσο εξ’ αιτίας της αδιάκοπης βροχόπτωσης, όσο και από το χιόνι που πέφτει συνεχώς στο Κεντρικό Πήλιο και την Όθρυ.

Κατολίσθηση στην περιοχή του Πηλίου και σε μήκος περίπου 200 μέτρων, έχει κλείσει τον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Δράκειας στο 5ο χλμ.

Παράλληλα, εξ’ αιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στο Κεντρικό Πήλιο, με προβλήματα κινούνται τα αυτοκίνητα στον δρόμο Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, αφού χιονίζει από την Πορταριά και πάνω.

Τα αποχιονιστικά μηχανήματα κρατούν τον δρόμο ανοιχτό, αλλά κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο τμήμα Πορταριά-Χάνια-Καράβωμα.

Στην πόλη του Βόλου βρέχει αδιάκοπα και με ένταση για περισσότερες από 24 ώρες και ήδη οι χείμαρροι βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.

Στην θαλάσσια περιοχή των Σποράδων επικρατούν άνεμοι 8 και 9 μποφόρ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου δεν επέτρεψε τον απόπλου των επιβατικών πλοίων για τα νησιά.

Περίπου στο ένα μέτρο έχει φτάσει το χιόνι σε ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων. Συγκεκριμένα, στην περιοχή πάνω από την Καστανιά και προς τα Τρία Πηγάδια, το χιόνι κοντεύει στο ένα μέτρο, ενώ 70-80 πόντους χιόνι συναντά κανείς στο Περτούλι.

Στο νομό Καρδίτσας, το χιόνι στον αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου είναι πάνω από μισό μέτρο. Στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει περίπου στα είκοσι εκατοστά. Ωστόσο οι δρόμοι είναι ανοικτοί για τους επισκέπτες.

Επίσης πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση του πληθυσμού στον οικισμό "Μαύρικα" λόγω της υψηλής στάθμης, μετά την έντονη βροχόπτωση, του παραπόταμου του Καλέντζη, Καράμπαλη, ο οποίος ρέει στις παρυφές του οικισμού.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην τοπική κοινότητα Λεπρέου, στην ορεινή ζώνη του δήμου Ζαχάρως, από την έντονη κακοκαιρία που έπληξε κατά τη διάρκεια της νύκτας την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, από τις βροχοπτώσεις, ολόκληροι βράχοι αποκολλήθηκαν με αποτέλεσμα να καταστρέψουν οικία στην είσοδο του χωριού, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί κάποιος, καθώς οι ένοικοι του σπιτιού διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι παρά την σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν τόσο στα ορεινά όσο και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρα μέχρι και την Τρίτη (16/1).