Επιχείρηση στο Κουκάκι: «Δύο χιλιάρικα στολές παίρνετε και παίζετε με εμάς;»

Επιχείρηση στο Κουκάκι: «Δύο χιλιάρικα στολές παίρνετε και παίζετε με εμάς;»

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της εισβολής των ΕΚΑΜ στην κατάληψη της Ματρόζου και τις αντιδράσεις όσων ήταν στο εσωτερικό

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου, η αστυνομία προχώρησε σε μία επεισοδιακή επιχείρηση εκκένωσης τριών καταλήψεων στην περιοχή του Κουκακίου.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη 9 ατόμων ενώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., υπήρξαν και τραυματισμοί αστυνομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 3 από τους συλληφθέντες, ο πατέρας και οι δύο γιοί που κρατούνταν στην ΓΑΔΑ, αισθάνθηκαν αδιαθεσία και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, μεταδόθηκε βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της αστυνομικής εισβολής. Σε αυτό ακούγονται καθαρά οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που χρησιμοποιούν οι άνδρες των ΕΚΑΜ, για την εκκένωση του κτιρίου επί της οδού Ματρόζου 45. Στη συνέχεια, με τροχό προσπαθούν να κόψουν το λουκέτο και την αλυσίδα της κατάληψης για να εισέλθουν.

Από το εσωτερικό του κτιρίου, τα άτομα που είναι εντός, απαντούν στους αστυνομικούς πετώντας αντικείμενα ενώ εμφανίζεται ένας εξ αυτών στο παράθυρο, που λέει στις δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ: «Και παίζετε με εμάς; Οι ειδικές δυνάμεις ρε μ@λ@κ@; Ε, ρε ξεφτίλες. Ξεφτίλες. Δυο χιλιάρικα στολές να παίρνετε και παίζετε με εμάς που δεν έχουμε να φάμε;».

Δείτε το σχετικό βίντεο από το δελτίο του Alpha:

Δικηγόρος συλληφθέντων: Δεν μου επιτρέπεται να δω τους εντολείς μου

Ο δικηγόρος συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, Θεόδωρος Μαντάς, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ανέφερε πως δεν του επιτρέπεται η επικοινωνία με τους εντολείς του, οι οποίοι βρίσκονται στη ΓΑΔΑ:

«Δεν μου έχει επιτραπεί η είσοδος στο κτίριο της ΓΑΔΑ Και με αυτό τον τρόπο έχει παρεμποδιστεί η επικοινωνία μου με τους εντολείς μου. Από τις 8 το πρωί και μετά οι εξηγήσεις που μου δόθηκαν από τη ΓΑΔΑ είναι ότι οι εντολείς μου είχαν απλώς προσαχθεί και όχι συλληφθεί, οπότε δεν μου επέτρεψαν την επικοινωνία».

Τι αναφέρει η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ.

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή του Κουκακίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός), 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας -μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του- αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.ά. αντικείμενα.Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων».