Είναι ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα και ακόμα και σήμερα αποτελεί γυναικείο ταμπού σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να μη συζητιέται καν. Από την άλλη το photoshopping που περνά κάθε διάσημη γυναίκα που φωτογραφίζεται επαγγελματικά, σημαίνει ότι ακόμα και ως κοινωνία επιλέγουμε να "κρύβουμε" αυτό το πρόβλημα με μύθους σχετικά με το ποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα ενώ παράλληλα όλο αυτό το σετ στερεότυπων υποστηρίζεται από μια βιομηχανία εκατομμυρίων που υπόσχεται να την εξαφανίσει! Διαβάστε μερικά από τα συχνότερα ψέματα για αυτό το αισθητικό πρόβλημα!
"Μόνο οι υπέρβαρες έχουν κυτταρίτιδα": σύμφωνα με έρευνες το 98% των γυναικών έχουν κυτταρίτιδα. Δεν έχει σημασία πόσα κιλά είσαι. Μπορεί η αύξηση βάρους να οδηγήσει σε πιο εμφανή και περισσότερη κυτταρίτιδα αλλά δεν είναι η πηγή του προβλήματος. Το 2% των γυναικών που δεν έχουν είναι όσες έχουν πιο "χοντρή" επιδερμίδα και είναι συνήθως γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής.
"Η κυτταρίτιδα είναι στρώσεις λίπους": στην πραγματικότητα η κυτταρίτιδα είναι η δυσαρμονική ένωση στιβάδων του δέρματος με το λίπος. Κάτω από την επιδερμίδα μας βρίσκονται ινώδεις στρώσεις που δεν περιέχουν πάντα λίπος. Μερικά "πρησμένα" λιπώδη και λεμφικά κύτταρα παγιδεύονται ανάμεσα σε αυτές τις στρώσεις και προεξέχουν ενώ οι ινώδεις στρώσεις υποχωρούν προς τα μέσα και αυτό δημιουργεί τα λακάκια που είναι η κυτταρίτιδα.
"Αν χάσεις κιλά η κυτταρίτιδα εξαφανίζεται": η μείωση βάρους θα βοηθήσει στη βελτίωση της όψης του δέρματος κυρίως γιατί μειώνεται ο όγκος των λιποκυττάρων που προεξέχουν. Μερικές φορές όμως το δέρμα μπορεί να παραμείνει χωρίς εμφανή βελτίωση.
"Οι τοπικές κρέμες μπορούν να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα": η αλήθεια είναι πως δεν κάνουν απολύτως τίποτα εναντίον της κυτταρίτιδας. Αυτό που κάνουν όμως είναι να δημιουργούν την ψευδαίσθηση πιο ομαλού δέρματος. Δηλαδή δημιουργούν μια μάσκα πάνω στα προβληματικά σημεία ώστε τα λακάκια να είναι λιγότερο εμφανή.
"Οι αισθητικές θεραπείες είναι η λύση στην κυτταρίτιδα": υπάρχουν πολλές μη επεμβατικές επιλογές πλέον όπως το laser, οι ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι και φωτοθεραπείες που αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να αναδιαμορφώνουν τη διάταξη του λίπους στον ινώδη ιστό. Με αυτό τον τρόπο η κυτταρίτιδα σταδιακά είναι σαφώς λιγότερο εμφανής όμως δεν εξαφανίζεται για πάντα για αυτό το λόγο χρειάζεται και σχετική συντήρηση με κάθε θεραπεία.
Τελικά υπάρχει κάτι ενάντια στην κυτταρίτιδα; Μια διατροφή που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας, όπως η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και σακχάρων και η αποφυγή αναψυκτικών είναι η βάση για μια γενικότερη καλή εικόνα του σώματος. Η κατανάλωση άφθονου νερού με λίγη δόση λεμόνι για να αυξάνεται η αλκαλικότητά του βοηθά επίσης όπως και η άσκηση η οποία συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του λεμφικού συστήματος που ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών και το "φούσκωμα" των λιποκυττάρων.
Και ενώ στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθούν θεραπείες οι οποίες θα εξαλείψουν αυτή την πάθηση, η αλήθεια είναι ότι η κυτταρίτιδα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν κάτι φυσιολογικό αφού αποτελεί ένα εξαιρετικά κοινό θέμα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας αλλά να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε με αυτό που έχετε, να αποδεχθείτε το μη "φωτοσοπαρισμένο" σώμα σας και να αφιερώσετε περισσότερη ενέργεια σε άλλα πιο ουσιώδη θέματα όπως η σωματική και ψυχική σας ευεξία!