Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βηρυτού

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 78 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κεντρικό δρόμο της Βηρυτού σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.

Στο μεταξύ όπως έγινε νωρίτερα γνωστό στόχος της επίθεσης ήταν ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας Ουίσαμ αλ Χάσαν, ο οποίος και έπεσε νεκρός.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης ξέσπασαν διαδηλώσεις στη χώρα από Σουνίτες μουσουλμάνους.

Νωρίτερα ο δημοσιογράφος του γερμανικού πρακτορείου είδε τουλάχιστον έναν νεκρό σώμα ενώ η πηγή από την ασφάλεια επιβεβαίωσε δύο θανάτους.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν η έκρηξη είχε στόχο κάποιο πολιτικό πρόσωπο του Λιβάνου δεδομένου ότι το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ παρατάξεων στο Λίβανο.

Τα ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο σε μία περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι Χριστιανοί, όταν είδαν να αναδύεται καπνός. Αρκετά αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες από την έκρηξη, ενώ ένα πολυκατάστημα υπέστη σοβαρές ζημιές.

Οι κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι αναζητώντας τους οικείους τους, την ώρα που άλλοι βοηθούσαν στη μεταφορά των θυμάτων στα ασθενοφόρα. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή. Τα νοσοκομεία της Βηρυτού απηύθυναν έκκληση για κατεπείγουσα αιμοδοσία στους πολίτες, καθώς σε αυτά εισήχθησαν δεκάδες τραυματίες.

Ο πόλεμος με τη γείτονα Συρία έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί Σουνίτες να στρέφονται εναντίον του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος είναι από το Αουαλιτ, μία περιοχή που ανήκει στο Σηιτικό Ισλάμ.

Η τελευταία βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό ήταν το 2008 όταν τρία άτομα σκοτώθηκαν σε μία έκρηξη, από την οποία καταστράφηκε αμερικανικό διπλωματικό αυτοκίνητο.