Θεραπεία για τα παράσιτα του εντέρου στο μέλλον

Νέα φάρμακα και θεραπείες επιφυλάσσει το μέλλον για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από τις “ταινίες”, ένα από τα αρχαιότερα παράσιτα που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο.
 
Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανέλυσαν τον γενετικό κώδικα αυτών των σκουληκιών που ζουν κυρίως στο έντερο και ευθύνονται για πολλές επιπλοκές όπως τύφλωση και επιληψία. Ορισμένα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα όπως τα αντικαρκινικά μπορεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις “ταινίες” ωστόσο τα περισσότερα φάρμακα που ήδη υπάρχουν είναι αναποτελεσματικά.
 
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", τα σκουλήκια που ζουν και παραμένουν στο ανθρώπινο έντερο προκαλούν ήπια συμπτώματα. Αλλά οι προνύμφες τους μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα και να δημιουργήσουν κύστες που εξαπλώνονται εσωτερικά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς πυροδοτώντας διάφορες επιπλοκές που τελικά μπορεί να προκαλέσουν  σοβαρές παθήσεις ή και θάνατο. Οι μολύνσεις από τις "ταινίες", σύμφωνα με τους επιστήμονες, "είναι εξαπλωμένες ανά τον κόσμο και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους είναι συγκρίσιμες με αυτές της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του κακοήθους μελανώματος".
 
Παρ' όλο που είναι από τα πρώτα παράσιτα, τα οποία έγιναν γνωστά στους ανθρώπους, η αποτελεσματική θεραπεία τους έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη. Σήμερα οι κύστες των "ταινιών" αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, μέθοδοι που πολύ συχνά έχουν παρενέργειες. 
 
“Ευελπιστούμε ότι με την αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού των “ταινιών”, θα είμαστε σε θέση να βρούμε νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα, πράγμα που θα είναι και πιο οικονομικό από το να ξεκινούσαμε από το μηδέν”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.