Υγιές δέρμα και τον χειμώνα

Οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα (χαμηλή θερμοκρασία, δυνατοί και ψυχροί άνεμοι) επηρεάζουν την όψη και την υγεία της επιδερμίδας, προκαλώντας ξηρότητα και αφυδάτωση στο δέρμα, ιδιαίτερα σε εκείνες της περιοχές του σώματος που εκτίθενται άμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον (πρόσωπο, χέρια, μαλλιά).

Για να θωρακίσετε την υγεία της επιδερμίδας σας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

1. Ενυδατώστε καθημερινά την επιδερμίδα σας. Χρησιμοποιήστε προϊόντα ενυδάτωσης (κρέμες, μάσκες) για το πρόσωπο και το σώμα. Μην ξεχνάτε ότι το πλύσιμο της επιδερμίδας πρέπει να γίνεται με χλιαρό και όχι με πολύ ζεστό νερό, το οποίο αφυδατώνει το δέρμα. Επίσης, μην παραλείπετε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού.

2. Φροντίστε την ευαίσθητη περιοχή των χειλιών. Χρησιμοποιήστε καθημερινά προϊόντα που τα ενυδατώνουν και καταπραΰνουν από τυχόν ερεθισμούς (ενυδατικά lip balms). Αποφύγετε να γλείφετε τα σκασμένα χείλη, γιατί με αυτό τον τρόπο επιτείνετε το πρόβλημα της αφυδάτωσης.

3. Προσοχή στα χέρια. Εκτός από τη χρήση μιας πλούσιας ενυδατικής κρέμα, καλό είναι να φοράτε γάντια κάθε φορά που εκτίθεστε στο κρύο. Επίσης, όταν πλένετε, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ειδικά γάντια που θα προστατεύσουν τα χέρια σας από την αφυδάτωση και την ξηροδερμία.

4. Προστατέψτε τα μαλλιά σας, φορώντας καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και αποφεύγοντας το καθημερινό λούσιμο, που αφυδατώνει την τρίχα και προκαλεί ξηρότητα. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και μάσκα μαλλιών με ενισχυμένους ενυδατικούς παράγοντες.

5. Μην βάζετε το κλιματιστικό ή άλλα θερμαντικά σώματα σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ξηρότητα στον χώρο. Επίσης, μην ξεχνάτε να αερίζετε καθημερινά τους εσωτερικούς χώρους ή/και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα ώστε ο αέρας να μην είναι ξηρός.

6. Μην παραλείπετε το αντιηλιακό, γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η θερμότητα του ήλιου μπορεί να είναι λιγότερη, όμως οι υπεριώδεις ακτίνες εξακολουθούν να είναι ισχυρές ώστε να προκαλούν βλάβες στο δέρμα. Δώστε έμφαση στην αντιηλιακή προστασία ιδιαίτερα των περιοχών του σώματος που είναι εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον (πρόσωπο, χέρια, αυτιά).

7. Ενισχύστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, που “δυναμώνουν” την άμυνα του οργανισμού. Επιλέξτε τρόφιμα με βιταμίνη C (πορτοκάλι, γκρέιπ-φρούτ, λεμόνι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι), βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, δημητριακά), μαγνήσιο (μπανάνα, σπανάκι, φακές, ρεβύθια, ξηροί καρποί) και ψευδάργυρο (κυρίως στα οστρακοειδή).