Ασπίδα για το Αλτσχάιμερ η ομάδα αίματος “Ο”

O τύπος του αίματος έχει σημαντική επίδραση στον εγκέφαλό καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες βρήκαν τα άτομα με “O” τύπο αίματος έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους από ό, τι εκείνοι με «Α», «Β» ή «ΑΒ» τύπο αίματος. Αυτό βοηθά στην προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sheffield είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο τύπος αίματος παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 189 Μαγνητικές Τομογραφίες (MRI) σε υγιείς εθελοντές. Υπολόγισαν τις ποσότητες της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο και διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων του αίματος.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Brain Research Bulletin, έδειξαν ότι τα άτομα με «Ο» τύπο αίματος είχαν περισσότερη φαιά ουσία στην οπίσθια αναλογία της παρεγκεφαλίδας. Σε σύγκριση με τα άτομα με «Α», «Β» ή «ΑΒ» τύπο αίματος, είχαν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας σε μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού ιππόκαμπου, το σημείο του εγκεφάλου που πλήττεται πρώτο από τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς γερνάμε παρατηρείται μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, αλλά αργότερα στη ζωή αυτή η διαφορά του όγκου της φαιάς ουσίας εντείνεται μεταξύ των διαφόρων τύπων αίματος ως συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού.

«Κατά πάσα πιθανότητα η βιολογία των τύπων αίματος επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Τώρα πρέπει να καταλάβουμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Αναλένα Βενέρι.