Ο αργός μεταβολισμός στέκεται εμπόδιο στην δίαιτα

Εάν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος παρά την σκληρή προσπάθεια, τότε ίσως να φταίει ο μεταβολισμός σας. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν αργό μεταβολισμό, που σημαίνει ότι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να χάνουν δύσκολα κιλά  από ότι άλλοι, που ακολουθούν την ίδια δίαιτα.

Οι επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, μέτρησαν το μεταβολισμό 12 παχύσαρκων ατόμων, πριν και μετά από μια μέρα νηστείας. Ο μεταβολισμός μερικών ατόμων επιβραδύνθηκε περισσότερο από άλλους.  Οι ερευνητές περιέγραψαν τον μεταβολισμό τους ως «οικονόμο» επειδή το σώμα τους προσεκτικά εκμεταλλεύτηκε τις θερμίδες αντί να τις «ξοδέυει».

Όλοι οι εθελοντές είχαν τεθεί σε μια αυστηρή δίαιτα, στην οποία η πρόσληψη θερμίδων μειώθηκε στο μισό για περίπου έξι εβδομάδες. Κάποιοι έχασαν λιγότερο βάρος από ό, τι αναμενόταν, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το αρχικό βάρος και η συχνότητα άσκησης.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα των οποίων ο μεταβολισμός είχε επιβραδυνθεί κατά τη νηστεία έχασαν το λιγότερο βάρος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το βιολογικό προφίλ μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της απώλειας βάρους, γράφουν οι ερευνητές. Έσπευσαν όμως να επισημάνουν πως δεν ξέρουν αν κάποιος γεννιέται με αργό μεταβολισμό ή αν τον αποκτά εξαιτίας παραγόντων όπως οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Diabetes», δεν σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια. Απλώς, θα πρέπει να έχει υπομονή και να επιμείνει με δίαιτα και άσκηση όσος καιρός κι αν χρειαστεί.