Λύσεις που ανακουφίζουν τα συμπτώματα του Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ευρέως γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πόνο κλπ.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί στην αιτιολογία του συνδρόμου. Πολλοί ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη. Το στρες αν και δεν ευθύνεται για την εκδήλωσή του, προκαλεί έξαρση των επεισοδίων και των συμπτωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο.

Η αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου πρέπει να εξατομικεύεται, διότι δεν υπάρχει ένα φάρμακο που μας απαλάσσει από το πρόβλημα μια και καλή.

Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της διατροφής. Η διακοπή της λήψης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι η θεραπεία σε όσους έχουν ανεπάρκεια λακτάσης (ενός ενζύμου που διασπά την λακτόζη του γάλακτος). Σε ασθενείς που προέχει ο μετεωρισμός (φούσκωμα) συνιστάται η διακοπή τροφών και υγρών που παράγουν αέρια (όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί, κρεμμύδια, αεριούχα ποτά, αναψυκτικά, καφεΐνη, φρουκτόζη κτλ). Σε ασθενείς που προέχει η δυσκοιλιότητα η χορήγηση φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχει πιθανότητα να επιδεινώσουν τυχόν συνυπάρχοντα μετεωρισμό. Συστήνεται η σταδιακή έναρξη με μικρές ποσότητες. Σε ασθενείς που κυριαρχεί η διάρροια οι τροφές χωρίς υπόλειμμα, δηλαδή χωρίς φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσουν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε αυτές τις διατροφικές τροποποιήσεις και σταδιακά σε περιόδους ύφεσης μπορεί να επαναχορηγηθούν τα λεγόμενα ‘’απαγορευμένα’’ τρόφιμα και ανάλογα με τα συμπτώματα να αποσύρονται εκ νέου.

Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση του συνδρόμου

Η άσκηση και γενικότερα η σωματική δραστηριότητα αφενός βοηθούν στην κινητικότητα και την καλή λειτουργία του εντέρου με βελτίωση του πόνου και του μετεωρισμού και αφετέρου προκαλούν ευεξία και επομένως μείωση του στρες και του άγχους.