Υπάρχει η ανδρόπαυση;

Μετά τα 40 ή τα 50, οι άνδρες εμφανίζουν συμπτώματα που θυμίζουν την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε αυτή την κατάσταση ως «ανδρόπαυση» ή ανδρική κλιμακτήριο. Οι επιστήμονες την ονομάζουν υπογοναδισμό όψιμης έναρξης.

Στους άνδρες αυτής της ηλικίας, αρχίζει φυσιολογικά να μειώνεται το επίπεδο των ανδρογόνων στον οργανισμό, δηλαδή ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Σε κάποιους άνδρες όμως αυτές οι ορμόνες μειώνονται περισσότερο από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στην φάση του υπογοναδισμού όψιμης έναρξης, τη λεγόμενη ανδρόπαυση. Τότε παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με τις γυναίκες που βρίσκονται σε κλιμακτήριο. Δηλαδή ευσυγκινησία, αϋπνία, εξάψεις και ιδρώτα, νευρικότητα, ίσως κατάθλιψη, διαταραχές μνήμης και δυσκολίες συγκέντρωσης, που συχνά έχουν ως περαιτέρω αποτέλεσμα τη μείωση της διάθεσης για σεξ και της λειτουργίας της στύσης.

Η θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι η ορμονικής αποκατάστασης με ανδρογόνα, όταν υπάρχουν διαταραχές που συνδέονται με την έλλειψη τεστοστερόνης και επιβεβαιώνονται από εργαστηριακές εξετάσεις και την κλινική εξέταση. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί διαδερμικά, δηλαδή με γέλη και επιθέματα αλλά και ενδομυϊκά. Η ένεση γίνεται κάθε 3 μήνες, ενώ η γέλη τοποθετείται καθημερινά, π.χ. στον ώμο του άνδρα και απορροφάται μέσα σε λίγα λεπτά.