Το μυστικό για να ζήσεις μέχρι τα 100

Τα αποτελέσματα της μελέτης του πανεπιστημίου Harvard για τη μακροζωία, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία ότι η ευτυχία, άρα και η μακροζωία, κρύβεται στα μικρά πράγματα. Ένα κουτάβι, ο ευτυχισμένος γάμος και πολλοί καλοί φίλοι θα μας κάνουν να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα τρία στοιχεία είναι πιο σημαντικά, ό, τι αφορά στη μακροζωία, απ’ ότι η κοινωνική τάξη ή το εισόδημα.

Η μελέτη ξεκίνησε το 1940 και παρακολούθησε περισσότερους από 200 νέους, τότε, λευκούς και υγιείς Αμερικανούς άνδρες μέχρι τα γεράματά τους. Κάθε δύο χρόνια οι ερευνητές τους επισκέπτονταν και εκτιμούσαν την κατάσταση της υγείας τους.

Η ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων κατέδειξε ότι η μακροζωία σχετίζεται με την ευτυχία. Ένας ευτυχισμένος γάμος, συνεισφέρει και στα δύο. Το ίδιο ένα χαριτωμένο κατοικίδιο και οι καλοί φίλοι. Για του λόγου το αληθές, μόλις τέσσερις από τους 31 ανύπαντρους άνδρες ζουν ακόμη. Από την άλλη, περισσότεροι από το 1/3 όσων είναι σε «καλές σχέσεις» ζουν μέχρι και σήμερα, γεγονός που τεκμηριώνει την άποψη ότι ο γάμος προσθέτει χρόνια ζωής. Μάλιστα ο γάμος φέρνει περισσότερη ικανοποίηση μετά την ηλικία των 70. Από την άλλη φάνηκε ότι ο τρόπος που θα γεράσουμε μετά τα 80 εξαρτάται από τις συνήθειες που είχαμε πριν τα 50 παρά από τα γονίδιά μας.