Πρωτοποριακή ιατρική κόλλα επιδιορθώνει βλάβες στην καρδιά

Μια ιατρική πρωτοποριακή κόλλα δημιούργησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία θα έχει την δυνατότητα να επιδιορθώνει τις ανωμαλίες της καρδιάς και να σταματά την αιμορραγία κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Η νέα κόλλα μπορεί να αντικαταστήσει τα ράμματα και τους συνδετήρες στην καρδιά , το έντερο και τα αγγεία , σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα των ΗΠΑ . Δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η νέα κόλλα μπορεί να εφαρμοστεί σε μερικά δευτερόλεπτα και να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

Η κόλλα δέρματος είναι ένας ειδικός τύπος ιατρικής κόλλας που χρησιμοποιείται για να συγκολληθούν τα άκρα μιας πληγής μαζί , ενώ η πληγή αρχίζει να επουλώνεται. Το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να κλείσει τις πληγές , αντί των άλλων μεθόδων, όπως ράμματα ή συνδετήρες . Ωστόσο, μέχρι τώρα η ιατρική κόλλα δεν έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρή για να αντέχει τις δυνάμεις άντλησης της καρδιάς ή μεγάλων αιμοφόρων αγγείων.

"Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ένα δυναμικό περιβάλλον όπου υπάρχει συνεχής ροή του αίματος και συσπάσεις των ιστών και οι υφιστάμενες κόλλες δέρματος συχνά δεν λειτουργούν καλά σε αυτές τις συνθήκες. Οι ερευνητές φαίνεται να έχουν βρει έναν καινοτόμο τρόπο για να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα , που θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος για τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες", δήλωσε ο Δρ. Σανζάι Θάκραρ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Η νέα κόλλα μπορεί να παρέχει μια αδιάβροχη στεγανοποίηση που συνδέεται σε λίγα δευτερόλεπτα με μια λάμψη φωτός UV και αναμένεται να μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το συγκολλητικό πολυμερές , το οποίο απωθεί τόσο το αίμα όσο και το νερό είναι εμπνευσμένο από την ικανότητα σαλιγκαριών να προσκολλώνται σε επιφάνειες σε υγρό περιβάλλον χρησιμοποιώντας τις κολλώδης εκκρίσεις.