Ένα μικροτσίπ…μας κόβει την όρεξη

Ένα "έξυπνο" μικροτσίπ που θα μπορεί να καταστέλλει την όρεξη κατασκεύασαν Βρετανοί ερευνητές. Οι δοκιμές του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στα πειραματόζωα ενώ οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι καθώς πιστεύουν ότι, το μικροτσίπ θα μπορεί να προσφέρει εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους.

Το μικροτσίπ θα εμφυτεύεται στο πνευμονογαστρικό νεύρο- το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην όρεξη- καθώς και σε πλήθος άλλων λειτουργιών του σώματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εμφύτευμα θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Το πείραμα καθοδηγείται από τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι εξηγούν ότι πρόκειται για ένα μικροτσίπ που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να διαβάζει και να επεξεργάζεται ηλεκτρικά και χημικά τα σήματα της όρεξης εντός του νεύρου. Στη συνέχεια, με βάση αυτές τις μετρήσεις, θα μπορεί να στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο για μείωση ή διακοπή του πειρασμού για τροφή.

"Πρόκειται για ένα πραγματικό μικροσκοπικό εμφύτευμα, και έχουμε την γνώση πλέον να ελέγξουμε τα νευρικά σήματα που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της όρεξης μέσω της τεχνολογίας των μικροτσίπ", επεσήμανε ο καθηγητής Τουμάζου.

"Όταν μιλάμε για έλεγχο της όρεξης δεν σημαίνει ότι το μικροτσίπ θα δίνει απαραιτήτως εντολή για πλήρη διακοπή της. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δίνει εντολή στον εγκέφαλο ώστε κάποιος να μην τρώει γρήγορα, αλλά να τρώει πολύ πιο αργά", προσέθεσε ο καθηγητής Μπλουμ.

Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί με πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί ένα παρόμοιο μικροτσίπ που εμφυτεύεται στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο αφορά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων.