Γυναίκες…το ισχυρό φύλο

Νικήτριες στον αγώνα...της ζωής  φαίνεται να είναι οι γυναίκες, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη το προσδόκιμο ζωής των γυναικών φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από ότι του ισχυρού φύλου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές, ωστόσο οι άνδρες φαίνεται να μην έχουν κάνει ιδιαίτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα  οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια περισσότερο από ότι οι άνδρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η μεγάλη διαφορά οφείλεται στον τρόπο ζωής των αρσενικών αλλά και την διαφορά όσον αφορά την επαγγελματική ενασχόληση, καθώς πολλές γυναίκες δεν εργάζονται παρά ασχολούνται με τις δουλείες του σπιτιού γεγονός που σημαίνει λιγότερο άγχος και καταπόνηση του οργανισμού.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων ανάμεσα σε διαφορές χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα στις χώρες όπως η Εσθονία, το Μαυροβούνιο, η Λιθουανία, το Καζακστάν , η Ουκρανία και η Σοβιετική ένωση παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα ενώ η μικρότερη διαφορά παρατηρήθηκε στην Ισλανδία, το Ισραήλ, την Σουηδία, την Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία.

"Οι άνδρες δεν είναι προγραμματισμένοι να πεθαίνουν νέοι. Αν και η διαφορά επιβίωσης μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν πάντα παρούσα , δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλη", τόνισε ο καθηγητής Άλαν Γουάιτ στο Πανεπιστήμιο το Μετροπόλιταν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα καρδιαγγειακά παραμένουν ο μεγαλύτερος "δολοφόνος" και πρώτη αιτία θανάτου σήμερα με τον καρκίνο να ακολουθεί ενώ το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι δύο βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας.