Εποχιακοί κολυμβητές τα σπερματοζωάρια

Το ανδρικό σπέρμα φαίνεται να είναι πιο υγιές και πιο γόνιμο το χειμώνα και στις αρχές την άνοιξης σύμφωνα με νέα ισραηλινή μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Negev στο Ισραήλ, εξέτασαν δείγμα σπέρματος από 6.000 άνδρες κατά την περίοδο 2006-2009 , από όπου φάνηκε ότι τα σπερματοζωάρια είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα και κινητικότητα κατά την διάρκεια του χειμώνα, ενώ εμφάνιζαν μια σταθερή πτώση μετά την άνοιξη. Συγκεκριμένα, οι 4.500 από τους συμμετέχοντες είχαν μια φυσιολογική παραγωγή σπέρματος ενώ οι 1.500 εμφάνιζαν ανωμαλία στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μέσος όρος για μια υγιή πυκνότητα σπέρματος είναι 16 εκατ. σπερματοζωάρια ανά ένα mlgr σπέρματος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος είχαν τα πιο υγιή σπερματοζωάρια τον χειμώνα. Από την άλλη, οι άνδρες που είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων , είχαν μια μικρή τάση ανόδου στην κινητικότητα της τάξεως του 7% την άνοιξη. “Αυτός ο εποχικός συσχετισμός με την ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι πολύ σημαντικός, για τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα γονιμότητας και ταλαιπωρούνται με αποτυχημένες μεθόδους σύλληψης”, τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Ελιάχου Λεβίτας.

Παλιότερες μελέτες σε ζώα είχαν καταδείξει παρόμοιο συσχετισμό, σπέρματος και εποχής, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην διαφορά της θερμοκρασίας, στην διάρκεια έκθεσης στο φως της ημέρας καθώς και τις ορμονικές μεταβολές.

“Με βάση τα αποτελέσματα μας το υγιές σπέρμα θα μπορεί να γονιμοποιήσει καλύτερα το χειμώνα, ενώ περιπτώσεις ανδρών με υπογονιμότητα που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιλέγουν την άνοιξη και το φθινόπωρο”, τόνισαν οι επιστήμονες.