Πιο νωρίς τα ζευγάρια στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα ζευγάρια που παλεύουν να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει να μπαίνουν νωρίτερα στην διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με νεότερες οδηγίες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Η προσπάθεια τεκνοποίησης με εξωσωματική θα πρέπει να ξεκινάει μετά τα πρώτα δύο χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, και όχι στα τρία όπως οριζόταν μέχρι σήμερα. Επίσης σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Εθνικής υπηρεσίας Υγείας, τα όρια ηλικία των γυναικών που θα λαμβάνουν την θεραπεία γονιμότητας θα πρέπει να ανέβουν από τα 39 χρόνια που είναι σήμερα στα 42.

"Η γονιμότητα των γυναικών αρχίζει να φθίνει μετά τα 30. Ωστόσο, πολλές γυναίκες τεκνοποιούν στα 40 και τα 42 τους χρόνια. Για εκείνες όμως που έχουν διαγνωσθεί με ιατρικό πρόβλημα και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν με φυσικό τρόπο, η εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται να έχει εξίσου επιτυχημένα ποσοστά με νεότερες γυναίκες", τόνισε ο Τιμ Τσάιλντ, διευθυντής της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με νεότερα στατιστικά στοιχεία, μέσα στο 2011 περίπου 14.000 γυναίκες στην Μ. Βρετανία έμειναν έγκυες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η επικινδυνότητα της κύησης και τα ποσοστά αποτυχίας της εξωσωματικής αυξάνονται όταν εμφυτεύονται πάνω από ένα έμβρυα και έχουμε δίδυμες και τρίδυμες κυήσεις, όπου τα μωρά συχνά γεννιούνται πρόωρα και λιποβαρή. Καλό θα είναι στις γυναίκες άνω των 37 ετών, να εμφυτεύεται μόνο ένα έμβρυο για να μην κινδυνεύει ούτε η μητέρα ούτε το έμβρυο.

"Η σύσταση αύξησης των ορίων ηλικίας εξωσωματικής γονιμοποίησης στα 42 χρόνια, δίνει περισσότερε επιλογές στις γυναίκες ωστόσο πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους κινδύνους που ενέχει η κύηση, σε προχωρημένη ηλικία", κατέληξαν οι ειδικοί.