Ρόλο – κλειδί παίζουν οι τοξικομανείς, στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C

Τον τρόπο εξάπλωσης του ιού της ηπατίτιδας C, διαπίστωσαν για πρώτη φορά Έλληνες και Βρετανοί επιστήμονες, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει τις επιδημίες του ιού.
 
Συγκεκριμένα σε μελέτη που έγινε με την συνεργασία  ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Αθηνών , σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS Computational Biology", φάνηκε ότι ρόλο-κλειδί στην εξάπλωση του ιού παίζουν οι τοξικομανείς. Ο χρήστης που φέρει τον ιό της ηπατίτιδας, τον μεταδίδει μέσα από τις σύριγγα κατά μέσο όρο σε 20 άλλα άτομα, και μάλιστα η μετάδοση στους μισούς από αυτούς γίνεται μέσα στα πρώτα δύο χρόνια μετά την αρχική μόλυνση του χρήστη. 
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν τέσσερις επιδημίες ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, μελετώντας επιδημιολογικά στοιχεία για 943 ασθενείς. Επίσης, μελέτησαν γενετικές πληροφορίες για τον ιό, με βάση δείγματα από 100 άτομα. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι τοξικομανείς, μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό εξαιτίας των ενδοφλέβιων ενέσεων που κάνουν με τις ίδιες σύριγγες ενώ είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν την ηπατίτιδα C σε άλλο άνθρωπο κατά τις πρώτες ημέρες που οι ίδιοι έχουν μολυνθεί, επειδή τότε έχουν μεγαλύτερα επίπεδα του ιού στον οργανισμό τους. 
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, σε ποσοστό 20% όσων έχουν κολλήσει τον ιό, θα αναπτύξουν καρκίνο ή ηπατοπάθεια  μέσα στην επόμενη 20ετία, οπότε η μόνη θεραπεία είναι πια η μεταμόσχευση ήπατος, η οποία έχει υψηλό κόστος. “Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς εάν γνωρίζουμε τον τρόπο μετάδοσης του ιού, θα μπορούμε να παρέμβουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά με νέες θεραπείες”, τόνισαν οι επιστήμονες.