Η δίαιτα…θέλει ρολόι

 Μπορεί μέχρι σήμερα να γνωρίζαμε ότι η σωστή δίαιτα βασίζεται στην ισορροπία ανάμεσα στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο μία νέα έρευνα θέτει ως βασικό παράγοντα στην απώλεια βάρους την ώρα που τρώμε. 

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women's στη Βοστόνη και του Πανεπιστημίου της Μούρθια με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση International Journal of Obesity, όσοι κατανάλωναν νωρίς τα μεγάλα γεύματα της ημέρας, δηλαδή το μεσημεριανό και το βραδινό, είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν πιο αργά μέσα στην ημέρα. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν 420 υπέρβαρους ανθρώπους, οι οποίοι τέθηκαν σε δίαιτα για 20 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, σε εκείνους που έτρωγαν το μεσημεριανό τους πριν τις 3 μ.μ και σε εκείνους που έτρωγαν αργά, μετά τις 3 μ.μ. Στο τέλος του προγράμματος, οι ερευνητές είδαν ότι όσοι έτρωγαν αργά είχαν χάσει πολύ λιγότερο σωματικό βάρος συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν νωρίς ενώ φάνηκε επίσης ότι όσοι έτρωγαν αργά, είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ώρα κατανάλωσης των υπόλοιπων μικρότερων γευμάτων δεν φάνηκε να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους. 

"Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μεγάλη, που καταδεικνύει ότι η ώρα που τρώμε μέσα στην ημέρα παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ότι όσοι από τους εθελοντές έτρωγαν αργά είχαν πιο αργό ρυθμό ως προς την απώλεια παραπανίσιων κιλών, υποδεικνύοντας έτσι ότι η ώρα των μεγάλων γευμάτων της ημέρας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία μιας δίαιτας" τόνισε ο δρ. Φρανκ Σιρ από το Νοσοκομείο Brigham and Women's.