Αναποτελεσματικές και επικίνδυνες οι δίαιτες τύπου Άτκινς

Οι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση πρωτεΐνης και τον περιορισμό των υδατανθράκων, είναι μεν πολύ δημοφιλείς, αλλά δεν είναι αποτελεσματικές και μπορούν ακόμα και να βλάψουν την υγεία, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

Η ισπανική έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν την πρωτεϊνική δίαιτα Atkins είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν βάρος, ενώ διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Η πρωτεΐνη είναι πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες, και κάποιες δίαιτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ρέους της Ισπανίας, παρακολούθησαν για πέντε χρόνια, την υγεία ανδρών και γυναικών, που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων . Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων - όπως γίνεται στην δίαιτα Atkins - είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους. Είχαν επίσης 59% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι επικεφαλής της μελέτης εξήγησαν ότι αυτού του τύπου η διατροφή, επιβαρύνει την νεφρική λειτουργία ενώ αλλάζει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τη ζάχαρη.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα μικρά και συχνά γεύματα είναι η καλύτερη λύση για την απώλεια λίπους. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο California State, παρακολούθησε παχύσαρκες γυναίκες που έτρωγαν έξι μικρά γεύματα την ημέρα για δύο εβδομάδες. Η ομάδα, αντικατέστησε το ίδιο ποσό ημερήσιων θερμίδων σε δύο μεγάλα γεύματα. Από τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τα μικρά και συχνά γεύματα είχαν μεγαλύτερη απώλεια λίπους και μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας.