Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας

Χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους να γίνουν γονείς, χάρη σε μία νέα μέθοδο που επιτρέπει στην εξωσωματική γονιμοποίηση να προσαρμόζεται στον ατομικό κύκλο γονιμότητας μιας γυναίκας.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σε θέση να προσδιορίσουν το σημείο στον κύκλο μιας γυναίκας, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα ένα έμβρυο θα εμφυτευθεί με επιτυχία στη μήτρα.

Η τρέχουσα μέθοδος εξωσωματικής γίνεται με την βοήθεια του υπέρηχου που εκτιμά την γενική υγεία της μήτρας και του ενδομητρίου. Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες γυναίκες, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων ημερών, όπου το ενδομήτριο δίνει τα χημικά σήματα "κλειδιά" που επιτρέπουν στο έμβρυο να εμφυτευθεί επιτυχώς, οδηγώντας σε εγκυμοσύνη.

Αλλά μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή τον Χουάν Γκαρσία Βελάσκο από την κλινική γονιμότητας IVI στη Μαδρίτη, πιστεύουν ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες συχνά συμβαίνουν επειδή το έμβρυο εμφυτεύεται σε λάθος χρονική στιγμή. Ελπίζουν ότι η νέα μελέτη, θα βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας για ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού εντόπισαν μια μέθοδο που μπορεί να προβλέψει το επιμέρους "παράθυρο" γονιμότητας κάθε γυναίκας.

"Πιστεύουμε ότι περίπου το 15% των περιπτώσεων μη εμφύτευσης απλά οφείλεται σε κακή χρονική στιγμή", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Γκρασία Βελάσκο.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα από το ενδομήτριο για βιοψία, σε μια πιλοτική μελέτη σε 17 γυναίκες που είχαν οδηγηθεί σε αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην συνέχεια οι ειδικοί με την βοήθεια του μικροσκοπίου ανέλυσαν 238 γονίδια, επιτρέποντάς τους να καθορίσουν πότε το ενδομήτριο της γυναίκας θα είναι πιο δεκτικό σε μία εμφύτευση εμβρύου. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι 9 από αυτές κατάφεραν να μείνουν έγκυες με αυτή την νέα στοχευμένη μέθοδο.