Εξωσωματική : Κίνδυνος αποβολής από την παραγωγή λίγων ωαρίων

Οι γυναίκες που παράγουν λιγότερα ωάρια κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πιθανότερο να αποβάλουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη , που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Human Reproduction". 

Επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL), το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν, ανέλυσαν 124.351 κυήσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου 1991 - 2008 .Από την μελέτη διαπίστωσαν ότι περίπου το 20% των κυήσεων σε γυναίκες που παρήγαγαν λιγότερα από τέσσερα ωάρια μετά τη χορήγησης φαρμάκων της εξωσωματικής γονιμοποίησης , κατέληξαν σε αποβολή . Αντίστοιχα, το ποσοστό αποβολής σε όσες είχαν τέσσερα έως εννέα ωάρια ήταν 15,5%, σε όσες είχαν 10-14 ωάρια ήταν 13,8%. Η έρευνα έδειξε ότι η ποιότητα των ωαρίων σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν φτωχή. 

Η εξωσωματική αρχίζει με τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων στις γυναίκες, τα οποία διεγείρουν τις ωοθήκες για να παραχθεί μεγάλος αριθμός ωαρίων. Τα ωάρια αυτά εξάγονται στη συνέχεια και άλλα από αυτά γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και άλλα καταψύχονται για μελλοντική χρήση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανότητες αποβολής φάνηκε επίσης να επηρεάζονται από την ηλικία, με το χαμηλότερο κίνδυνο (9,9%) να παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 38 ετών, στις οποίες η υπογονιμότητα οφειλόταν σε πρόβλημα του συντρόφου τους και όχι στις ίδιες. 

Ο Νέιλ Μακλούρ , καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίν στο Μπέλφαστ , δήλωσε ότι "η μειωμένη παραγωγή ωαρίων συνδέεται με την ηλικία της γυναίκας , καθώς οι νέες γυναίκες που παράγουν πολλά υγιή ωάρια , τα οποία όμως μειώνονται σε αριθμό και ποιότητα, με την πάροδο της ηλικίας".