Παιδιά με διάσπαση προσοχής… ενήλικες με διάσπαση προσοχής

Σχεδόν ένα τρίτο των παιδιών που διαγιγνώσκονται με "Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας" (ΔΕΠΥ) θα εμφανίσουν την πάθηση και στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics. Ερευνητές από την παιδιατρική κλινική της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 29% όσων συμμετείχαν και είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ ως παιδιά εξακολουθούσαν να διαγιγνώσκονται με το ίδιο σύνδρομο και λίγο πριν από τα 30 τους ενώ τα άτομα αυτά διέτρεχαν μεγαλύτερη κίνδυνο να αναπτύξουν μια ψυχική διαταραχή όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. 
 
Για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.718 παιδιά που γεννήθηκαν στην περιοχή της Μινεσότα στο διάστημα 1976-1982. Από αυτούς, 387 είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ ως παιδιά κι είχαν δώσει στους ερευνητές πρόσβαση στα ιατρικά τους αρχεία. Στην συνέχεια κλήθηκαν σε ηλικία 29 ετών να επανεξεταστούν από όπου διαπιστώθηκε ότι οι 70 από τους 232 που τελικά έλαβαν μέρος είχαν ακόμη τα συμπτώματα της πάθησης.
 
Αλλά ακόμη κι εκείνοι που είχαν διαγνωστεί ως παιδιά με ΔΕΠΥ, αλλά ως ενήλικες δεν έφεραν τα συμπτώματα, είχαν προβλήματα όπως αλκοολισμό ή χρήση άλλων ουσιών, κατάθλιψη ή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή σε ποσοστό που άγγιζε το 57%. Επίσης όσοι είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις από τους 387 συμμετέχοντες με παιδική ΔΕΠΥ είχαν αυτοκτονήσει, σε σχέση με μόλις 7 από τους 4.946 συμμετέχοντες χωρίς ΔΕΠΥ. "