Παιδιά εγκλωβισμένα στο διαδίκτυο

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο διεθνές. Παιδιά, χαμένα στις εικονικές καλωδιώσεις, σερφάρουν με τις ώρες, ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς να σταματούν ούτε για τουαλέτα. Παραμελούν το σχολείο, τους φίλους, τα χόμπι τους. Ήδη, πολλά ελληνόπουλα παρακολουθούνται από επιστήμονες της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών με συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο.

Το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά σε εφήβους ηλικίας 15 – 17 ετών. Οι περισσότεροι εξαρτημένοι έφηβοι ασχολούνται με παιχνίδια, στο σπίτι ή στα internet café. Μπορεί να σταματήσουν το σχολείο, να απομονωθούν από την οικογένεια και τους φίλους, να είναι επιθετικοί με τους γονείς, να κλέβουν χρήματα από την οικογένεια για να «παίζουν», να ζουν σε ένα δωμάτιο, να μην τρώνε ή το αντίθετο (να παχαίνουν πολύ), να μη γυμνάζονται και να μην κοιμούνται για 24ωρα. Μπορεί ακόμη να μην αλλάζουν ρούχα και να παραμελούν την καθημερινή τους υγιεινή.

Τα κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση είναι:

- Παραμονή on-line για όλο και περισσότερο χρόνο

- Αποτυχία διαχείρισης του επερχόμενου αισθήματος διέγερσης ή/και κατάθλιψης

- Παραμονή on-line για περισσότερο από το προτιθέμενο χρονικό διάστημα

- Κίνδυνος απώλειας σχέσης ή ευκαιρίας εξαιτίας της χρήσης

- Ψεύδη, προκειμένου να καλυφθεί η αληθής έκταση της χρήσης

- Χρήση προκειμένου να ελεγχθούν τα αρνητικά συναισθήματα

Για τα παιδιά μέχρι 10 ετών, οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν αν παρατηρήσουν απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης, εάν το παιδί αρχίζει να απομονώνεται, γίνει επιθετικό, αδιαφορεί για πράγματα που συνήθιζαν να τον ευχαριστούν, έχει πονοκεφάλους και ξηρότητα στα μάτια.

Εάν οι γονείς παρατηρήσουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθούν σε κάποιον εξειδικευμένο επιστήμονα για ζητήματα εθισμού στο διαδίκτυο.