Πανευρωπαϊκή άσκηση για την ασφάλεια του διαδικτύου

Συμμετείχαν εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πάροχοι και τράπεζες

Πάνω από 400 φορείς από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου αλλά και τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έλαβαν μέρος στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα άσκηση για την ασφάλεια του διαδικτύου, εναντίον εικονικών διαδικτυακών επιθέσεων.

Η άσκηση αυτή, η οποία συμπεριλάμβανε πάνω από 30.000 e-mails σε προσομοίωση μιας επίθεσης μέσω DDoS, σχεδιάστηκε ειδικά για να δοκιμαστεί η ανταπόκριση και η συνεργασία όλων των φορέων σε περίπτωση μιας μαζικής επίθεσης ενάντια στις ιστοσελίδες και τα υπολογιστικά συστήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η πρόσφατη άσκηση χρησιμοποίησε ένα αυτόνομο σύστημα για να προσομοιώσει τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις πραγματικών υποδομών πληροφορικών συστημάτων. Εάν πραγματοποιηθεί ποτέ τέτοιου είδους επίθεση τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν τεράστια αναστάτωση σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη καθώς και ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά.

Το 2011 οι επιθέσεις σε δικτυακούς τόπους αυξήθηκαν κατά 36% ενώ υπήρξε τετραπλάσια αύξηση στις επιχειρήσεις που ανέφεραν περιστατικά ασφαλείας με οικονομικές επιπτώσεις μεταξύ του 2007 και του 2010. Τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών όπως η Bank of America και η Wells Fargo είχαν δεχθεί επιθέσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως πίσω από αυτές κρύβονται Ιρανοί hackers, ως αντίποινα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην χώρα τους, αν και ήδη μια ομάδα hackers ανέλαβε την ευθύνη δηλώνοντας πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για την ταινία η οποία χλεύαζε τον προφήτη Μωάμεθ.

Εμπειρογνώμονες της ENISA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλείας Δικτύων και Πληροφοριών αναμένεται να παρουσιάσουν τα αρχικά αποτελέσματα της άσκησης τις επόμενες ημέρες, ενώ θα συντάξουν έκθεση με τα ευρήματα τους μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes δήλωσε πως «αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες και οι εταιρείες του διαδικτύου λαμβάνουν μέρος σε μια μαζική πανευρωπαϊκή άσκηση. Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού αλλά και της πολυπλοκότητας των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».