Γιατί μελαγχολούν οι γυναίκες μετά το σεξ;

Βάζει τα κλάματα, έχει άγχος, είναι ευερέθιστη: αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα που βιώνουν οι γυναίκες που εμφανίζουν το συγκεκριμένο "σύνδρομο", σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Queensland της Αυστραλίας.

"Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το διάστημα μετά το σεξ προκαλεί το αίσθημα της ευεξίας καθώς και ψυχολογική και φυσική χαλάρωση" δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Σβάιτζερ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ορισμένοι άνθρωποι αντί των θετικών συναισθημάτων, εκδηλώνουν μελαγχολία. Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό από τους ερευνητές, όταν έδωσαν γενικά ερωτηματολόγια για τη ζωή σε 200 γυναίκες. Έκπληκτοι είδαν ότι το 33% των συμμετεχόντων δήλωνε ότι βιώνει αρνητικά συναισθήματα μετά τη σεξουαλική πράξη. Μάλιστα, τα συναισθήματα αυτά δεν αφορούσαν στους συντρόφους τους.

Τώρα οι ειδικοί προσπαθούν να εξετάσουν περαιτέρω το φαινόμενο κάνοντας συνεντεύξεις με γυναίκες που παραδέχονται ότι μετά το σεξ δυσφορούν.

Ο καθηγητής Σβάιτζερ επισημαίνει ότι η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία ενδεχομένως να ευθύνεται για την εκδήλωση αισθημάτων ντροπής, τύψεων και απώλειας στη σεξουαλική ζωή των ενήλικων θυμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνά του, αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται να ισχύει στις γυναίκες που εκδηλώνουν το συγκεκριμένο "σύνδρομο". "Αυτό σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες, όπως η βιολογική προδιάθεση, ενδεχομένως είναι πιο σημαντικός παράγοντας" εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος ελπίζει η έρευνά του να βοηθήσει τις γυναίκες να βρουν βοήθεια στο ζήτημα που τις απασχολεί.