Η πολλή τηλεόραση κάνει τα παιδιά θύματα bullying

Τα μικρά παιδιά που παρακολουθούν πάνω τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, να είναι σωματικά αδύναμα και να είναι πιο επιρρεπείς σε περιπτώσεις εκφοβισμού, το λεγόμενο bullying, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου The Sainte - Justine εξέτασαν 1.997 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 29 μηνών. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paediatric Research, μετά από δύο ώρες τηλεθέασης , κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης βλάπτει το παιδί τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά .Οι συνέπειες περιλαμβάνουν φτωχότερο λεξιλόγιο , μειωμένες ικανότητες στα μαθηματικά, ελλειμματική προσοχή στην τάξη , θυματοποίηση από τους συμμαθητές και κακή φυσική κατάσταση. 

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια αυστηρά ελεγχόμενη μελέτη εξέτασε και βρήκε πιθανούς κινδύνους από την πολύωρη τηλεθέαση σε μικρές ηλικίες, που σχετίζονται με φτωχές αναπτυξιακές δεξιότητες και ψυχοκοινωνικά προβλήματα , όπως η θυματοποίηση από τους συμμαθητές. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη για καλύτερη γονική ευαισθητοποίηση και για συμμόρφωση με τις ισχύουσες συστάσεις προβολής που διατυπώνονται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Λίντα Παγκάνι. 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει την παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη βρεφική ηλικία και συνιστά όχι περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα μετά την ηλικία των δύο ετών. Φαίνεται ότι κάθε επιπλέον ώρα πέραν του ορίου αυτού έχει μια εξαιρετικά αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη του παιδιού.