Βάλε τον παππού και τη γιαγιά στο… facebook !

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ηλικιωμένους μπορεί να προσφέρει πολύτιμη συμπληρωματική στήριξη σε περίπτωση ασθένειας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη δημιουργία φιλικών προς το χρήστη συσκευών, όπως οι ταμπλέτες, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν πιο εύκολα να απασχοληθούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα online κοινωνικά δίκτυα και τα forum συζήτησης. Οι ερευνητές, επανεξετάζοντας στοιχεία από παλαιότερες μελέτες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να συζητήσουν τις εμπειρίες τους, να ανταλλάξουν πληροφορίες με άλλα άτομα, που πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα υγείας, γεγονός που επιδρά θετικά, αυξάνοντας το συναίσθημα του έλεγχου και της αυτο-αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ηλικιωμένοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα social media για να αποκτήσουν πρόσβαση σε σχετικές με την υγεία πληροφορίες και να συμμετάσχουν σε συνομιλίες από ασθενή σε ασθενή, αλλά και από γιατρό σε ασθενή. Υπάρχουν πολλά σε απευθείας σύνδεση forum, όπου οι άνθρωποι σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής μπορούν να ανταλλάξουν σκέψεις, καθώς και να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη. "Με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επίσης, οι ηλικιωμένοι μπορούν να ξεπεράσουν τη μοναξιά μέσα από την επαφή με την οικογένεια, τους φίλους, καθώς και άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Άντσα Λέιστ.

Από την άλλη, όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το διαδίκτυο κρύβει και αρκετές παγίδες για τους ηλικιωμένους και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μερικά παραδείγματα είναι η πρόσβαση σε επιβλαβείς πληροφορίες και η κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων, ενώ ένα άλλο κρίσιμο ανεπίλυτο ζήτημα είναι η διαχείριση των δεδομένων, όταν ένας χρήστης αναπτύσσει μια ασθένεια που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων, όπως η άνοια.