Λιγότερο πιθανό να πάσχουν από διαβήτη, όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη

Οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, γεγονός που εξηγεί γιατί οι στατίνες μπορεί να πυροδοτήσουν την νόσο, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο στο Άμστερνταμ διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε 25.000 ασθενείς με κληρονομική υπερχοληστερολαιμία - μια γενετική διαταραχή που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης - ήταν σημαντικά χαμηλότερα από ό, τι μεταξύ των ανεπηρέαστων συγγενών τους.

Παλιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα άτομα που λάμβαναν παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες, διέτρεχαν κατά 46% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται με την αύξηση της δόσης του φαρμάκου. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο απόλυτος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τα οφέλη των στατινών στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και πρώιμου θανάτου.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό που συνδέει τις στατίνες με τον διαβήτη, αν και οι στατίνες είναι γνωστό ότι μειώνουν τη δράση της ινσουλίνης. Μια θεωρία είναι ότι οι στατίνες αυξάνουν τη δραστηριότητα της "κακής" χοληστερόλης, η μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στο πάγκρεας, που παράγει την ινσουλίνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υπερχοληστερολαιμία κάνει το σώμα να αδυνατεί να απομακρύνει την LDL ή "κακή" χοληστερόλη από το αίμα, με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης της LDL στο αίμα. Η κατάσταση αυτή μειώνει φυσικά το επίπεδο επεξεργασίας της LDL από το πάγκρεας και τελικά οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης διαβήτη.

"Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μακροχρόνιες μελέτες, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, με τη βελτίωση της λειτουργίας και την επιβίωση των β- κύτταρων του παγκρέατος", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζον Καστελέιν.