Η έλλειψη ηλιοφάνειας αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Η απουσία ηλιοφάνειας αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περισσότερο από ότι τα παραπανίσια κιλά, αναφέρει μια νέα μελέτη. 

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D που είναι η «βιταμίνη της ηλιοφάνειας», αυξάνει τα επίπεδα παχυσαρκίας και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Επίσης η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για τον συνδυασμό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, διευκρίνισε ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D και πώς το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη. Η βιταμίνη D σχηματίζεται κάτω από το δέρμα σε μια αντίδραση στο φως του ήλιου, αλλά μικρές ποσότητες της μπορούμε να προσλάβουμε μέσω της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων όπως τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια. Ωστόσο, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, λόγω της έλλειψης της έκθεσης στον ήλιο.

Ο Δρ. Μανουέλ Γκονζάλες Μαθίας του Πανεπιστημίου της Μάλαγα στην Ισπανία, δήλωσε ότι «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη D σχετίζεται περισσότερο με το μεταβολισμό της γλυκόζης από την παχυσαρκία». Οι ερευνητές συνέκριναν τους βιοδείκτες της βιταμίνης D σε 148 συμμετέχοντες, αφού έλαβαν υπόψη το ΔΜΣ των συμμετεχόντων και τους έλεγξαν για διαβήτη, προ-διαβήτη και άλλες διαταραχές του σακχάρου στο αίμα. Στην συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο κυκλοφορικό και στο λιπώδη ιστό.

Από τα ευρήματα φάνηκε ότι τα παχύσαρκα άτομα που δεν είχαν διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, ενώ αδύνατοι με διαβήτη ή διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.