Γίναμε πιο έξυπνοι λόγω… μαγειρικής

Η... συνταγή της ευφυΐας φαίνεται ότι περνά από την κατσαρόλα! Ή μάλλον από το μαγείρεμα γενικότερα. Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τη Βραζιλία, η ανακάλυψη της τεχνικής του μαγειρέματος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ανάπτυξη των πιο εξελιγμένων νοητικών ικανοτήτων και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όπως δείχνει μελέτη του Ινστιτούτου Βιοατρικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), αν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο ωμές τροφές, χωρίς να τις μαγειρεύουν, τότε θα έπρεπε να τρώνε τουλάχιστον επί εννιά ώρες κάθε μέρα προκειμένου να συντηρήσουν τους περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες του σημερινού ανεπτυγμένου εγκεφάλου. Οι ανθρώπινοι νευρώνες είναι πολύ περισσότεροι σε αριθμό σε σχέση με τα εγκεφαλικά κύτταρα των μεγάλων πιθήκων: ο χιμπατζής έχει περίπου 28 δισεκατομμύρια νευρώνες και ο γορίλας 33 δισεκατομμύρια.

Άνθρωπος VS Πίθηκος: Σημειώσατε 1-0 λόγω... μαγειρέματος

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τους εγκεφαλικούς νευρώνες σε 13 είδη πιθήκων και πάνω από 30 άλλα είδη θηλαστικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν αφενός ότι το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των νευρώνων και αφετέρου ότι ο αριθμός των νευρώνων σχετίζεται άμεσα, με τη σειρά του, με την ποσότητα ενέργειας (θερμίδων) που χρειάζεται ο εγκέφαλος για τη συντήρησή του.

Όπως επισημαίνουν το... δώρο του Προμηθέα στους ανθρώπους, η φωτιά -αναγκαία για το μαγείρεμα- ήταν που βοήθησε το είδος μας να γίνει το πλέον εξελιγμένο νοητικά.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μεγαλόσωμοι γορίλες, που έχουν έως τριπλάσιο σωματικό βάρος σε σχέση με τους ανθρώπους, διαθέτουν σημαντικά μικρότερους εγκεφάλους - ακριβώς επειδή συνεχίζουν να εξαρτιούνται από τις ωμές τροφές.

Ο εγκέφαλος είναι τόσο «πεινασμένος» για ενέργεια που στους σύγχρονους ανθρώπους, παρόλο που αποτελεί μόλις το 2% της σωματικής μάζας τους, ευθύνεται για το 20% περίπου του ανθρώπινου μεταβολισμού σε συνθήκες ανάπαυσης.

Η ανακάλυψη του μαγειρέματος κρέατος και φυτών, που πιθανώς έγινε από τον “όρθιο άνθρωπο” (Homo erectus) πριν από περίπου 1,8 εκατ. χρόνια, μετέτρεψε τον εγκέφαλο από ενεργειακό-μεταβολικό βάρος σε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.