Βρέθηκε δεύτερο Στόουνχετζ δίπλα στο Στόουνχετζ

Ένα δεύτερο Στόουνχετζ, μόλις 3 χιλιόμετρα μακρυά από το Στόουνχετζ έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του "Σχεδίου Κρυμμένων Τοπίων του Στόουνχεντζ" (The Stonehenge Hidden Landscapes Project), πρόκειται επίσης για ένα μεγαλιθικό μνημείο, περίπου 90 πλαγιασμένους λίθους, θαμμένους σε βάθος περίπου ενός μέτρου κάτω από το χώμα, στην τοποθεσία Ντάρινγκτον Γουόλς που απέχει λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από το Στόουνχεντζ, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ήδη στην τοποθεσία οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει μια κυκλική δομή, διαμέτρου 500 μέτρων, η περιφέρεια της οποίας φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο. Τα ευρήματα έχουν ηλικία 4.500 ετών, ανάγονται στην προϊστορική εποχή, και είναι σύγχρονα ή και ακόμη παλαιότερα από το Στόουνχετζ.

Αναπαράσταση των ευρημάτων στο Ντάρινγκτον Γουόλς

"Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι επρόκειτο απλώς για ένα ανάχωμα και μια τάφρο" εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Βίνσεντ Γκάφνι, ο ένας από τους δύο αρχαιολόγους που είναι επικεφαλής του "Σχεδίου Κρυμμένων Τοπίων του Στόουνχεντζ", ενός προγράμματος που εφαρμόζεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Ινστιτούτο Λούντβιχ Μπόλτσμαν της Βιένης. "Όμως κάτω από αυτό το ογκώδες μνημείο, υπάρχει ένα άλλο μνημείο", εξήγησε.

Αυτό το τελευταίο μνημείο, οι μεγαλύτεροι λίθοι του οποίου έχουν ύψος έως και 4,5 μέτρα, έχει ημικυκλική κάτοψη.

Ο αρχαιολόγος Βόλφγκανγκ Νοϊμπάουερ, ο έτερος επικεφαλής της ομάδας, χαρακτήρισε την ανακάλυψη "καταπληκτική" και είπε ότι το μνημείο ενδέχεται να αποτελείτο από έως και 200 μεγάλιθους. "Αυτοί που λείπουν μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί το Στόουνχεντζ", πρόσθεσε ενώ εκείνοι που παρέμειναν στην τοποθεσία ίσως να έσπασαν όταν επιχειρήθηκε η μετακίνησή τους.

Η ανακάλυψη αυτή "αλλάζει τα δεδομένα" όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύαμε ως τώρα όλη την ιστορία της τοποθεσίας αυτής, συνέχισε ο Νοϊμπάουερ. Για παράδειγμα, οι ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Ντάρινγκτον Γουόλς έδειξαν ότι στην περιοχή υπήρχε μια κοινότητα όπου ίσως να ζούσαν οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ. "Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ζούσαν εκεί αλλά και ότι οι λίθοι που πιθανόν χρησιμοποίησαν προέρχονταν από εκεί. Θα χρειαστεί να κάνουμε ανασκαφές για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες ώστε να χρονολογήσουμε τα διάφορα μνημεία", εξήγησε.

Το Στόουνχεντζ (που σημαίνει "όρθιες πέτρες" στην αρχαία αγγλική γλώσσα) είναι ένα από τα σημαντικότερα μεγαλιθικά μνημεία του κόσμου. Υπολογίζεται ότι ανεγέρθη κάποια στιγμή μεταξύ 3.000-2.300 π.Χ. όμως ακόμη δεν έχει λυθεί το μυστήριο του πώς μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν οι μεγάλιθοι, καθώς και το πώς ευθυγραμμίστηκαν με την κίνηση του ήλιου.