Τι συμβαίνει στην καρδιά σου αν τρως κάθε μέρα τυρί

Τι συμβαίνει στην καρδιά σου αν τρως κάθε μέρα τυρί

Όσα πρέπει να ξέρεις αν αποτελεί το αγαπημένο σου σνακ

Το τυρί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά για το φαγητό ή το κρασί. Όπως όλα βέβαια στην διατροφή μας και την ζωή μας κι αυτό θέλει μέτρο. Λίγοι ωστόσο ξέρουν τι συμβαίνει στην καρδιά μας όταν τρώμε κάθε μέρα τυρί.

Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα είναι αρκετά για να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα έκαναν μια μετα-ανάλυση 15 διαφορετικών ερευνών οι οποίες ανέλυαν τις επιπτώσεις της πρόσληψης τυριού στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition. Ο επικεφαλής της έρευνας Li-Qiang Qin και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως το τυρί έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης αν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι το τυρί θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην καρδιαγγειακή υγεία.

Συνολικά, οι 15 επιμέρους μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης τυριού αναλύθηκαν σε βάθος δεκαετίας. Η πλειονότητα των μελετών περιελάμβανε άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πολύ λίγο τυρί, εκείνοι που το κατανάλωναν κανονικά είχαν:

  • έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο
  • έως και 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο
  • έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων, που κατανάλωναν περίπου 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα.

Το σημαντικό λοιπόν είναι να έχουμε μέτρο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη γεύση αλλά και τα οφέλη του αγαπημένου μας τυριού.

14
σχόλια
  1. avatar Φηθφωξ

    ΦΑΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 70 ΓΡΑΜ. ΤΥΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΥΓΛΗΚΕΡΗΔΙΑ
    ΘΑ ΒΟΥΛΟΣΟΥΝΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ...

  2. avatar Μπαρδή Μαρια

    Συμφωνώ,παν μέτρον άριστο!

  3. avatar ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    Οι '-ερευνες γ'ινονται κατα παραγγελ'ια οικονομικ'ων συμφερ'οντων- κρι'μα στην εννοια 'ερευνα΄

  4. avatar μαιρη

    Οι πληρωμενες ερευνες τις βιομηχανιας του γαλακτος προσπαθουν να μας πεισουν πως κανει καλο γιατι βλεπουν τα εσοδα τους κατρακυλανε...ολοενα και περισσοτερος κοσμος (ευτυχως)γυρναει τη πλατη σε απαρχαιωμενες αποψεις που καταστρεφουν την υγεια και το περιβαλλον...οτι και να λενε,ο κοσμος προχωραει,αλλαζει και αυτες οι ερευνες ειναι απλα,σκουπιδια...

  5. avatar Σιμος

    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα Ελληνικά τυριά έχουν τόσο πολλή αλάτι .Εν σχέση με τα άλλα Ευρωπαϊκά .Κάποιος θα πει για να διατηρηθεί στο χρόνο .Το ίδιο δεν ισχύει και στα εισαγώμενα .Η φέτα με λιγότερο αλάτι που κυκλοφορεί τελευταία ,και αυτή έχει παρά πολλή !! Η ζήτηση θα ήταν μεγάλη και από την Ευρώπη .κτλ

    1. avatar Γιωργος Γκερος

      άλλη η διαδικασία των ευρωπαϊκων τυριών (γκουντα, έμενταλ , τσενταρ κλπ κλπ )και άλλη η διαδικασία της φέτας ή του κατσικίσιου . Υπάρχει κατσικίσιο Ολλανδικό με ελληνικο σημα (Αγρεας)αλλά η γευση είναι καθαρά ευρωπαϊκη , απλά είναι λιγο πιο άσπρο. Το ελληνικο τυρί , μπορείς να το ξαλμυρίσεις (δυο ωρες πριν κάθε χρηση) και θα εχει όλες τις ωφέλιμες ουσίες με λιγότερο αλάτι

  6. avatar Μπούμπης

    Το τυρί δεν κάνει μόνον καλό, όσον αφορά την ως άνω αναφερόμενη ανάλυση του άρθρου, αλλά και στον ορθοπαιδικό τομέα, καθότι περιέχει ασβέστιο, τόσον απαραίτητο για την υγείαν των οστών.-

    1. avatar Μπαα

      Αν και τυρολαγνος θα σου πω πως κάνεις λάθος.. δεν ξέρω σίγουρα για πριν τα 20 χρόνια μας, αλλά μέρα σίγουρα δεν το χρειαζόμαστε..και η ειρωνεία είναι ότι μας τρώει το ασβέστιο καταστρέφοντας σιγά σιγά τα οστά συμβάλλοντας κι αυτό στην οστεοπόρωση

  7. avatar Oiuytregj

    Αρκει το τυρι να μην ειναι τιγκα στο αλατι και στα λιπαρά. Οπως ολα τα ελληνικα τυρια δηλαδη...

    1. avatar Καχύ…

      τρῶγε ξένα

  8. avatar Nik Kas

    Είπαμε Με μέτρο όμως.

  9. avatar Κωνσταντίνος Καντζελης

    Μπράβο. Να που το αγαπημένο τυρί κάνει καλό. Η καλύτερη λύση

    1. avatar Μαριάμ

      Εντω μεταξύ το άρθρο έννοει κασέρι..

Παρακαλούμε περιμένετε ...