Ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων. Μήπως κάτι αλλάζει;

Στην Ελλάδα και ειδικά στις άκρως τουριστικές περιοχές, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των παράνομα ενοικιαζόμενων τουριστικών καταλυμάτων. Κάθε αποθηκούλα και παράπηγμα μετατρέπεται ενόψει του εύκολου κέρδους σε τουριστικό κατάλυμα.

Το Υπουργείο Τουρισμού λοιπόν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς αντιμετώπισαν το πρόβλημα αυτό με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 27715/29.11.2013 (ΦΕΚ Β' 3118/9-12-2013) σχετικά με τον "Καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων". Η απόφαση αυτή σκοπό έχει να λύσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το Υπουργείο λόγω των παράνομων ενοικιάσεων τουριστικών κατοικιών από ιδιώτες.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις επαύλεις, οι οποίες είναι οι «μονοκατοικίες, επιφάνειας τουλάχιστον 100 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/ γηπέδου και κτίσματος» και τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, δηλαδή «μεμονωμένες ή σε συγκρότημα μονοκατοικίες, επιφανείας τουλάχιστον 40 τ.μ. εκάστη, με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση».

Οι ιδιοκτήτες, αποκτώντας την άδεια του ΕΟΤ,  δικαιούνται να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους από μία εβδομάδα έως και τρεις μήνες κάθε χρόνο. Στην περίπτωση που το διάστημα αυτό καλύπτεται από έναν εκμισθωτή, τότε οι ιδιοκτήτες μπορούν,  χωρίς να κάνουν έναρξη στην εφορία, να το δηλώσουν στη Φορολογική τους Δήλωση.

Για διαδοχικές ενοικιάσεις σε διαφορετικούς μισθωτές – κάτι που είναι και το συνηθέστερο – αυτό δεν ισχύει. Σε αυτές τις περιπτώσεις,  ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να κάνει έναρξη στην Εφορία. Επιπλέον,  κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται να ενοικιάζει έως και δύο ακίνητα.

Αυτή η εγκύκλιος όμως,  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα του Υπουργείου αφού μεταξύ άλλων,  έχει απλουστεύσει τη διαδικασία απόκτησης σήματος του ΕΟΤ, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο κίνητρο στους πολίτες που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους να το πράξουν πλέον νόμιμα. Με αυτόν τον τρόπο,  το Υπουργείο αποσκοπεί να φορολογήσει τα χρήματα που διακινούνταν μέχρι τώρα με τρόπο αφορολόγητο και παράνομο σε αυτόν τον τόσο επικερδή τομέα του Τουρισμού. Τα έσοδα του Κράτους λόγω αυτών των νομοθετικών τροποποιήσεων υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος 

[email protected]