Ένα λευκό καταφύγιο στη Σέριφο…

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Είναι ξεχωριστό νησί η Σέριφος. Την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές, μα πάντα ανακαλύπτω άλλη μια απαράμιλλης ομορφιάς θέα της. Το άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου της coco-mat στο νησί, ήταν η ευκαιρία για μια ακόμη αποκάλυψη.

Το γρήγορο πλοίο από τον Πειραιά μας μετέφερε σε μόλις 2,5 ξεκούραστες ώρες στο λιμάνι της Σερίφου. Αρχές καλοκαιριού, με τον απογευματινό ήλιο να λούζει το Λιβάδι και να φωτίζει ατμοσφαιρικά τη χώρα.

 

Η κατεύθυνση μας νότια, που κράτησε λίγα μόνο λεπτά, αρκετά όμως για να μας φανερωθούν μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Μια τέτοια, ίσως η πιο ειδυλλιακή μας περίμενε. Η Βαγιά είναι ξακουστή όχι μόνο για το κάλλος της, τα γαλαζοπράσινα νερά της και τα σμιλεμένα βράχια που την αγκαλιάζουν, αλλά και για την ιστορία της. Πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που οι μεταλλωρύχοι ζούσαν στα σπίτια που χτίστηκαν στην πλαγιά της παραλίας για εκείνους.

Το στυλ απλό χωριάτικο, με τα κτίρια να μην ξεχωρίζουν αφού οι πετρόχτιστοι τοίχοι τα έκαναν να μοιάζουν ότι ήταν πάντα εκεί. Εγκαταλελειμμένα για χρόνια, ώσπου ένας αρχιτέκτονας τα μετέτρεψε σε θερινές κατοικίες.

Γνωρίζοντας του ανθρώπους της coco-mat, την αγάπη τους για το περιβάλλον και την αυθεντικότητα, δεν απόρησα όταν αποφάσισαν να αγοράσουν αυτά τα σπίτια και να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχείο. Επιστρατεύτηκε όλη η δημιουργική ομάδα της εταιρείας, με τον καθένα να βάζει την πινελιά του στο «Coco-mat Eco Residences Serifos».

Το μικρό συγκρότημα των 14 κατοικιών, ανακαινίστηκε στα περισσότερα σημεία του, με παραδοσιακές τεχνικές, ντύθηκε με λευκά, γαλάζια και απαλά καφετί υφάσματα, στολίστηκε με ευφάνταστα αντικείμενα και εξοπλίστηκε.

Τα καλαίσθητα και απλά σε design έπιπλα της εταιρείας – όλα από ξύλο και ύφασμα - από μεγάλα τραπέζια φαγητού, φαρδύς καναπέδες με φουσκωτά μαξιλάρια, που δεν θέλεις να σηκωθείς και βέβαια τα διάσημα στο κόσμο κρεβάτια της coco-mat μπήκαν στα δωμάτια.

Κάποια παλιά έπιπλα, όπως τα κομοδίνα από αληθινές κυψέλες μέλισσας στολίζουν διάφορα σημεία, όπως και πήλινα φωτιστικά και πιθάρια αλλά και παραδοσιακές κασέλες. Σχεδόν η κάθε κατοικία είναι διαφορετική, ενώ όλες διαθέτουν μεγάλες βεράντες με απίθανη θέα στην παραλία και το πέλαγος.

Η δικιά μου αποτελούνταν από ένα μεγάλο δωμάτιο υποδοχής, με τραπεζαρία και καναπέδες και μια κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη. Μια μικρή σκάλα οδηγούσε ένα επίπεδο κάτω όπου υπήρχε μια κρεβατοκάμαρα και ένα μπάνιο. Λίγα ακόμα σκαλοπάτια κάτω, αποκάλυπταν ένα άλλο μεγάλο υπνοδωμάτιο, με δυο παράθυρα που έβαζαν τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο στο χώρο.

Ένα ανοικτό ντους, η ντουλάπα, όμορφα και χρήσιμα μικροέπιπλα συνέθεταν ένα σκηνικό μιας άλλης νοσταλγικής εποχής. Τα φωτιστικά στα κομοδίνα μου, ήταν από παλιά κόσκινα σιταριού ενώ το σύστημα του κρεβατιού μου, ήταν τόσο απολαυστικό, που αποφάσισα να αρχίσω τις οικονομίες και να το αποκτήσω σύντομα. Ολόκληρο το μενού μαξιλαριών με περίμενε να διαλέξω, καθώς και οι αφράτες πετσέτες για το δωμάτιο και την παραλία.

Οικολογικές παντοφλίτσες, μπουρνούζια και amenities μπάνιου με βάση το ελαιόλαδο υπήρχαν στα υπνοδωμάτια. Τα ξύλινα δοκάρια στα ταβάνια στήριζαν τις καλαμιές, δίδοντας ένα αυθεντικό χωριάτικο στυλ στο χώρο, ενώ τα τσιμεντένια πατώματα με τις στρογγυλεμένες γωνίες, συμπλήρωναν την εικόνα.

Στην βεράντα μου, δυο τεράστιες χαμηλές ξαπλώστρες με ειδικά φτιαγμένα στρώματα, με προετοίμαζαν για ατέλειωτους απογευματινούς ύπνους. Οι γαλάζιες ξύλινες πόρτες έμεναν πάντα ανοιχτές. Ένας ακόμη στόχος της coco-mat. Να νιώθεις απόλυτη ασφάλεια, σαν τότε, στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό, που δεν υπήρχαν κλειδιά. Ο χώρος για πρωινό, φαγητό και ποτά, δεν είναι άλλος από ένα μικρό ανοικτό beach bar, με άνετους καναπέδες, πάγκους και πολυθρόνες που θα είναι ανοικτό από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ.

Εκεί δεν υπάρχουν τυπικότητες, αφού μπορείς να απολαύσεις ότι θέλεις ότι ώρα θέλεις. Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, που αναζητά φρέσκα υλικά και συνταγές από τη Σέριφο αλλά και από τη γύρω περιοχή. Πέρασε αρκετή χώρα μέχρι να αποφασίσω να κατέβω στην παραλία, αφού δεν χόρταινα τη θέα της από ψηλά. Είναι πράγματι μαγευτική, με την χοντρή άμμο να λαμπιρίζει στον ήλιο και τα κρυστάλλινα νερά.

Μεγάλα στρώματα παίρνουν τη θέση της κλασικής ξαπλώστρας, ενώ με ένα νόημα, οι άνθρωποι από το μπαρ σου φέρνουν ότι ζητήσεις. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ποδήλατα από το ξενοδοχείο, που δίδονται δωρεάν στους πελάτες για να κάνουν τις βόλτες τους.

Δύσκολα αποφασίζεις να φύγεις από αυτό τον παράδεισο για να εξερευνήσεις το νησί. Όμως έχει τόσα να σου χαρίσει. Τα όμορφα χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές, η επιβλητική χώρα, με τα γραφικά στενάκια, οι ατέλειωτες αμμουδερές παραλίες.

Απολαύστε την…

Περισσότερες πληροφορίες για το ξενοδοχείο με ένα κλικ εδώ