Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για τον κοινωνικό τουρισμό

Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για τον κοινωνικό τουρισμό

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν στα ΚΕΠ

Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους μέσω κοινωνικού τουρισμού καθώς και οι επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, βιβλιοπώλες, θιασάρχες κ.α.) που θέλουν να συμβληθούν με τον Οργανισμό πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν αιτήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες-δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ, από τις 7 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου, ενώ, από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 25 Ιουλίου, υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ. Τα αποτελέσματα αναμένονται την 1η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι για την Λέσβο, ο ΟΓΑ φέτος διαμόρφωσε ειδικό πρόγραμμα με στόχο την τόνωση της πληγωμένης τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ο Οργανισμός έχει δεσμεύσει για το νησί 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού, 7πλασιάζοντας τα δικαιώματα των αγροτών της Λέσβου (πέρυσι διατέθηκαν 930 δελτία) και διπλασιάζοντας (από 5 σε 10 )τον αριθμό των δικαιούμενων διανυκτερεύσεων.

Ταυτόχρονα, για να τονωθεί η τουριστική κίνηση του νησιού, όσοι επιλέξουν να κάνουν διακοπές με τα δελτία του ΟΓΑ στην Λέσβο, θα δικαιούνται επίσης 10 διανυκτερεύσεις αντί για 5, ενώ θα επιδοτηθούν και για το εισιτήριο της μετακίνησής τους με 50 € / άτομο & 25 € το μειωμένο.

Ο Οργανισμός ενημερώνει τους δικαιούχους που θα κληρωθούν και θα ταξιδέψουν στην Λέσβο πως πρέπει να κρατήσουν τα αποκόμματα 1 των εισιτηρίων τους, ώστε να αιτηθούν την ειδική επιδότηση από τον ΟΓΑ, μετά την επιστροφή τους.

Υπενθυμίζουμε πως ο ΟΓΑ θα διαθέσει σε ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους του νομού (χωρίς κλήρωση) που θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής δωρεάν βιβλία (αξίας 20€ / δικαιούχο).

Στην παρουσίαση που έγινε για τα προγράμματα αγροτικής εστίας για το 2017, τονίστηκε ότι για το πρόγραμμα του κοινωνικού/ιαματικού τουρισμού, οι δικαιούχοι είναι 59.000, για το εκδρομικό πρόγραμμα-12.500 δικαιούχοι, για τη δωρεάν παροχή βιβλίων-175.000 δικαιούχοι, για τη δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου-66.000 δικαιούχοι, για τα χρηματικά βοηθήματα-1.300 πολύτεκνες μητέρες και για τα επιμορφωτικά σεμινάρια-20.000 νέοι αγρότες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα:

  • Οι 637.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
  • Οι 28.000 συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  • Οι 440.000 ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρούν τους όρους της.
  • Τα 130.000 προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι, παιδιά).

Διευκρινίζεται ότι όλοι πρέπει να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια (δεν συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι που δεν κληρώθηκαν πέρυσι και έκαναν χρήση δελτίων κατά την αναδιανομή από τα αδιάθετα). Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ ή μέσω των ΚΕΠ.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι πρέπει να προσέλθουν από την 1η Αυγούστου 2017 μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2017 σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, για να παραλάβουν τα δελτία τους.

Τυχόν αδιάθετα δελτία θα διανέμονται, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2017, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ σε όλους τους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν τα δελτία τους.