Το οικολογικό θέρετρο που κάποτε ανήκε στον Μάρλον Μπράντο

Το οικολογικό θέρετρο που κάποτε ανήκε στον Μάρλον Μπράντο

Κομψή πολυτέλεια σε ένα νησί παράδεισος για τουλάχιστον 3.700 ευρώ τη νύχτα για ένα μπανγκαλόου δύο δωματίων

Το «The Brando» είναι ένα από τα πιο πολυτελή οικολογικά θέρετρα του πλανήτη, που βρίσκεται σε μια ατόλη στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι το τελευταίο μέρος που ίσως σκεφτείτε να βρείτε πρωτοποριακή τεχνολογία. Αλλά θα εκπλαγείτε.

Το θέρετρο στην ατόλη Tetiaroa - μια εκπληκτική ατμόσφαιρα βόρεια της Ταϊτής - είναι η επιτομή της πολυτελείας με αποκλειστικότητα. Τα μπανγκαλόου δύο δωματίων ξεκινούν από € 3.700 (£ 3.200) για μια νύχτα.

Ο Χολιγουντιανός αστέρας Marlon Brando, ήθελε να δημιουργήσει ένα οικολογικό καταφύγιο, ωστόσο αυτό έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα καταφύγιο για πλούσιους και διάσημους που επιδιώκουν διακοπές παραδεισένιες.

Ενώ ορισμένοι απέρριψαν το θέρετρο ως "νησί για τις φιλελεύθερες ελίτ" - οι Beyoncé και Barack Obama ήταν πρόσφατοι φιλοξενούμενοι - ο σημερινός ιδιοκτήτης Ρίτσαρντ Μπέιλι ισχυρίζεται ότι είναι κοντά στο να γίνει "ουδέτερο και αυτοσυντηρούμενο".

Η ηλεκτρική ενέργεια στο συγκρότημα, για παράδειγμα, παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες και από βιοκαύσιμα από καρύδα, ενώ τα λύματα χρησιμοποιούνται για βιώσιμη άρδευση.

Και το σύστημα ψύξης του θέρετρου χρησιμοποιεί έναν "εναλλάκτη θερμότητας κλειστού βρόχου" που παίρνει πολύ κρύο θαλασσινό νερό από 900μ κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού για να ψύξει το γλυκό νερό και τον αέρα που κυκλοφορεί γύρω από το συγκρότημα.

Καθώς το σύστημα ψύξης τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την πίεση του νερού, χρησιμοποιεί πολύ λίγη ενέργεια.

"Είναι συχνά αισθητό ότι η βιωσιμότητα δεν είναι συμβατή με την πολυτέλεια της αγοράς φιλοξενίας, αλλά το Brando αποδεικνύει ότι είναι εφικτό", λέει ο καθηγητής Graham Miller, που ασχολείται με την αειφορία στις επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Όμως, φυσικά, οι επισκέπτες στο The Brando πρέπει πρώτα να πετάξουν στην Ταϊτή και στη συνέχεια να πάρουν μια άλλη "πτήση 20 λεπτών για τον παράδεισο".

Μάλιστα, τους επισκέπτες είναι απίθανο να τους τσιμπήσουν κουνούπια, εξαιτίας ενός προγράμματος αποστείρωσης που έχει μειώσει τον πληθυσμό κουνουπιών του Tetiaroa τουλάχιστον κατά 95%.

Ίσως το πιο φουτουριστικό έργο στο Tetiaroa είναι το Avatar Digital Ecosystem Avatar, το οποίο χρησιμοποιεί έρευνες ανίχνευσης φωτός και ευρείας κλίμακας (Lidar) για να δημιουργήσει ένα 3D μοντέλο. Θα ενσωματωθούν και άλλα δεδομένα, σχετικά με τα ζώα, τα φυτά, την τοπογραφία κλπ., Για να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του τρόπου αντίδρασης του νησιού σε διάφορα σενάρια, από τις πλημμύρες μέχρι την εισαγωγή νέων ειδών.

"Οι έρευνες Lidar μας δίνουν μια 3D απεικόνιση των φυσικών περιγραμμάτων του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών", λέει ο επιστημονικός διευθυντής της Tetiaroa, Neil Davies, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Berkeley.

"Είναι λίγο σαν να βάζουμε το νησί μέσα από ένα σαρωτή."

Ο τελικός στόχος της ομάδας είναι να συλλάβει ολόκληρο το οικοσύστημα του ατόμου - "από το μόριο προς τα πάνω" - έτσι ώστε να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις και τις κοινότητες να αξιολογήσουν τους μελλοντικούς κινδύνους και να λάβουν καλύτερες αποφάσεις.

Ο οικολογικός τουρισμός είναι μια αυξανόμενη τάση που τα θέρετρα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σε όλο τον κόσμο, καθώς οι άνθρωποι επιδιώκουν να κάνουν πιο υπεύθυνες επιλογές ενόψει της κλιματικής αλλαγής.