Πιράν, το μικρό διαμαντάκι της Αδριατικής

Πιράν, το μικρό διαμαντάκι της Αδριατικής

Η Σλοβενία ​​γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός

Μία από τις ωραιότερες πόλεις οπουδήποτε κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής, είναι το γραφικό Πιράν (Ιταλικά Πιράνο) το οποίο βρίσκεται στην άκρη μιας στενής χερσονήσου. Η Παλιά Πόλη του - μια από τις καλύτερα διατηρημένες ιστορικές πόλεις σε όλη τη Μεσόγειο - είναι ένα πολύτιμο στοιχείο της βενετσιάνικης γοτθικής αρχιτεκτονικής. Είναι δύσκολο να μην την ερωτευτείτε με τα ατμοσφαιρικά δρομάκια της, τα ηλιοβασιλέματα και τα εστιατόρια με τα θαλασσινά.

Ανήκε στην ενετική αυτοκρατορία από τον 13 αιώνα μέχρι τον 18ο αιώνα, ήταν κατοικημένη από την προϊστορική ήδη εποχή και τη γραφική πλατεία του κοσμεί το άγαλμα του διάσημου βιολιστή Giuseppe Tartini. Η πλατεία αυτή παλαιότερα ήταν περιτριγυρισμένη από σπίτια πλουσίων ενώ φιλοξενεί και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου που χρονολογείται από το 1818.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Ναυτικό Μουσείο Sergej Masera που βρίσκεται απέναντι από τη θάλασσα στην αρχή της εισόδου της πόλης και στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα. Το μουσείο περιλαμβάνει μια θαλάσσια συλλογή από την σλοβένικη ακτή καθώς και μια βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει 14.000 βιβλία.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου σε στυλ μπαρόκ χτίστηκε τον 14ο αιώνα και βρίσκεται σε ένα λόφο από τον οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς όλη την πόλη.

H πόλη του Πιράν, με το αρχαίο κέντρο και τις αλυκές της, είναι ένα σημαντικό μνημείο πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχει παραγωγή βασισμένη στην παραδοσιακή καλλιέργεια του αλατιού.