Εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Έδεσσας!

Εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Έδεσσας!

Το ερωτικό «σμίξιμο» του απόλυτου πράσινου και της δύναμης του υγρού στοιχείου

Η Έδεσσα είναι παγκοσμίως γνωστή για τους καταρράκτες της. Μάλιστα, το όνομά της «Έδεσσα», σημαίνει η πόλη των νερών.

Οι καταρράκτες βρίσκονται στην άκρη του βράχου σε ένα μοναδικό γεωπάρκο με 12 καταρράκτες, σμιλεμένο από το νερό, που του έχουν δώσει το όνομα «φρύδι της πόλης» . Οι δύο είναι μεγάλοι, ορατοί κι επισκέψιμοι προσφέροντας μία μοναδική ατμόσφαιρα, βγαλμένη από τα παραμύθια με τις νεράιδες των Καταρρακτών.

Ο πιο γνωστός, μεγαλύτερος και σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Κάρανος. Πήρε το όνομα του από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά του Κάρανου, ενώ έχει ύψος πάνω από 70μ. Και στέκεται θαρρείς σαν υδάτινη κολώνα, μέσα στην καρδιά του γεωπάρκου. Αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και αποτελεί το βασικό πόλο έλξης των επισκεπτών.

Ωστόσο, η Έδεσσα - η πρωτεύουσα του νομού Πέλλας - φημίζεται και για το βιομηχανικό παρελθόν της. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, το διαρκές και άφθονο υγρό στοιχείο, αξιοποιήθηκε έντονα στα τέλη του 19ου αιώνα. Η δωρεάν, από τη γενναιόδωρη φύση, πηγή ενέργειας τροφοδότησε κλωστοϋφαντουργίες, νηματουργεία, εριουργεία, κανναβουργεία, εκκοκιστήρια βαμβακιού και εργοστάσια ταπητουργίας. Μαζί με τη Νάουσα, ήταν η κινητήρια δύναμη της βιομηχανίας στη Μακεδονία.

Ταξίδι στο παρελθόν της πόλης μπορεί να κάνει ο επισκέπτης μέσω των μουσείων της, όπως το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Έδεσσας, στο Βαρόσι, την παλιά πόλη δηλαδή της Έδεσσας, και ασφαλώς το Υπαίθριο Μουσείο Νερού, μέσα στο πάρκο των καταρρακτών.