Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στην Κω

Αγαπημένος προορισμός ντόπιων και ξένων τουριστών, η γενέτειρα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, κρατά το δικό της μοναδικό χρώμα, προσφέροντας πολλές επιλογές για καλοκαιρινή διασκέδαση, αλλά και ρομαντικές στιγμές.

Αμέτρητες ακρογιαλιές, όμορφα παραθαλάσσια και ορεινά χωριά και ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν, συνθέτουν την εικόνα αυτού του νησιού των Δωδεκανήσων.

Καθώς λίγες μέρες δεν είναι αρκετές για να ανακαλύψετε κάθε ομορφιά αυτού του τόπου, σας προτείνουμε τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στο ταξίδι σας.

1.Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του νησιού έχει ένα μοναδικό χρώμα, με έντονα στοιχεία από την Ιταλοκρατία σε κτίρια όπως η Αστυνομία και η Δημοτική Αγορά. Πλήθος τουριστών κατακλύζει τα γραφικά δρομάκια της και τα εμπορικά καταστήματα μπλέκονται με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ. Παράλληλα, οι μεγάλοι δρόμοι, οι εντυπωσιακές πλατείες, τα πάρκα και οι δεντροστοιχίες ολοκληρώνουν το πολύχρωμο σκηνικό.

Περπατήστε την μεγάλη λεωφόρο με τους Φοίνικες, επισκεφθείτε το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών που δεσπόζει στην περιοχή και απολαύστε καφέ και γλυκό στην Πλατεία Ελευθερίας με το χαρακτηριστικό τζαμί. Για ποτό ιδανική είναι η περιοχή Εξάρχεια και τα μπαράκια του λιμανιού.

2.Λίγο πριν φτάσετε στη γέφυρα, που οδηγεί στο κάστρο της πόλης, θα βρείτε σε μια πλατεία τον εντυπωσιακό Πλάτανο του Ιπποκράτη. Είναι ένα από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο και πήρε το όνομα του από τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, ο οποίος λέγεται ότι στη σκιά του δίδασκε τους μαθητές του.

3.Στην καρδιά της πόλης απλώνεται η αρχαία πόλη της Κω, ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θαυμάστε μεταξύ άλλων την αγορά, τον βωμό του Διονύσου, τις πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα ψηφιδωτά δάπεδα, την Ρωμαϊκή Οικία και το Ωδείο και την Οικία της Ευρώπης με το πανέμορφο ψηφιδωτό.

4.Το κάστρο της Νερατζιάς δεσπόζει στο λιμάνι της Κω. Κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες και αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους. Ντόπιοι λίθοι και αρχιτεκτονικά μέλη από τα ερείπια της αρχαίας πόλης χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του και ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζει.

5.Αξίζει να επισκεφθείτε το πιο φημισμένο μνημείο της Κω, που δεν είναι άλλο από το Ασκληπιείο, ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτήρια της αρχαιότητας. Άρχισε να χτίζεται τον 4ο αιώνα π.Χ. και εκτείνεται σε τρία επίπεδα, σε μια κατάφυτη πλαγιά. Πολλά από τα κτίσματα του έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και άλλα έχουν αναστηλωθεί υποδηλώνοντας το μεγαλείο της κατασκευής. Κοντά στο Ασκληπιείο θα βρείτε και τον Ιπποκράτειο Βοτανικό Κήπο, σε ένα ύψωμα στην περιοχή Πλατάνι. Εδώ θα δείτε φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης.

6.Περιηγηθείτε στα χωριά του νησιού, καθένα από τα οποία έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Επισκεφθείτε τα παραθαλάσσια χωριά Τιγκάκι και Μαρμάρι, τα γραφικά χωριουδάκι Ζιπάρι και Ασφενδιού και δείτε τον ναό του Απόλλωνα και το Αρχαίο Θέτρο στην Καρδάμαινα. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται η Αντιμάχεια, με το ομοώνυμο Κάστρο και τον παραδοσιακό ανεμόμυλο. Στο γαλήνιο παραθαλάσσιο Μαστιχάρι θα χαρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.

7.Η Κέφαλος είναι μια όμορφη κωμόπολη χτισμένη πάνω σε λόφο στο δυτικό άκρο του νησιού. Στο επίνειο της, το Καμάρι, με την δημοφιλή παραλία σώζεται παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Στεφάνου, χτισμένη τον 5ο αιώνα. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι το μικρό νησάκι Καστρί με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, τα ερείπια της Αστυπάλαιας (παλαιότερης πρωτεύουσας του νησιού) και η σπηλιά της Άσπρης Πέτρας, όπου βρέθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη στο νησί, είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα της περιοχής.

8.Ανακαλύψτε τις κρυφές ομορφιές των ορεινών χωριών της Κω, χτισμένα σε κατάφυτες πλαγιές. Ίσως το ομορφότερο χωριό ολόκληρου του νησιού, η Ζία, περιτριγυρισμένη από τις καταπράσινες πλαγιές του Δικαίου όρους, είναι φημισμένη για τις παραδοσιακές τις ταβέρνες και την υπέροχη θέα που προσφέρει.

9.Η Κως είναι ένα νησί που φημίζεται για την μεγάλη ακτογραμμή της και τις όμορφες παραλίες της. Από τα ρηχά νερά στο Τιγκάκι, ιδανικά για οικογενειακές βουτιές, μέχρι το Μαρμάρι και το Μαστιχάρι, για τους λάτρεις του surf. Στην παραλία του Αγίου Στεφάνου θα κάνετε βουτιές απέναντι από το νησάκι Καστρί και στο Paradise θα απολαύσετε τον ήλιο και το καλοκαίρι στην οργανωμένη ακτή με τα beach bar. Κοντά στην Καρδάμαινα θα βρείτε τις απομακρυσμένες παραλίες του Λιμιώνα και του Αγίου Θεολόγου, ενώ κοντά στην πόλη της Κω την παραλία των Κρητικών, την ακτή Ζουρούδη και τον Μύλο. Στα Θερμά, τα φυσικά ιαματικά νερά προσελκύουν μεγαλύτερες ηλικίες και όσους αγαπούν την άγρια ομορφιά.

10.H τοπική κουζίνα του νησιού είναι άκρως ενδιαφέρουσα με αρκετές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Δοκιμάστε τα πιτταρίδια, λαζάνια που βράζουν σε ζωμό κρέατος, τα καττιμέρια, στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυζήθρα, μέλι και κανέλλα και φυσικά το τυρί που ψήνεται με το κατακάθι του κόκκινου κρασιού.