Έξι πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στο Ελσίνκι

Ενώ μπορεί να υστερεί για κάποιους σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές και βαλτικές πρωτεύουσες, όπως η Κοπεγχάγη, η Στοκχόλμη και η Ρίγα, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους.

Εδώ μπορείτε να πειραματιστείτε γνωρίζοντας μια άλλη διάσταση της μόδας, της αρχιτεκτονικής, του φαγητού και της τεχνολογίας, που θα σας εντυπωσιάσει. Υπάρχει μάλιστα μια αξιοθαύμαστη εμμονή των ντόπιων στο να ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη ψηλότερα και να κάνουν τη ζωή στο Ελσίνκι ακόμα πιο ελκυστική.

Πέρα λοιπόν από τα καθιερωμένα, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε 6 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από την πόλη.

1. Εντυπωσιακό συνονθύλευμα αρχιτεκτονικής

 

Η αρχιτεκτονική του Ελσίνκι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ιδιομορφίες της πρωτεύουσας αυτής και είναι εύκολο να την παραλείψει κάποιος σε μια πρώτη επίσκεψη. Είναι ένα μείγμα από μοντέρνο, νεοκλασικό, art nouveau, βυζαντινό, ρώσικο και παραδοσιακό στυλ αρχιτεκτονικής, που παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια σας και σίγουρα θα σας δημιουργήσει την αίσθηση του θαυμασμού. Παρατηρείστε την αρχιτεκτονική και μέσα από αυτή ανακαλύψτε την ιστορία και την προσωπικότητα της πόλης.

2. Fashion brunch στο Klaus K

 

Το Klaus K είναι το πρώτο design ξενοδοχείο του Ελσίνκι και μια από τις καινοτομίες που παρουσιάζει στο κοινό του είναι και τα fashion brunch. Αυτές οι γιορτές μόδας πραγματοποιούνται περίπου πέντε φορές το χρόνο, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, στο κομψό σαλόνι του ξενοδοχείου, όπου οι υπεύθυνοι σας καλούν να είστε ο εαυτός σας και να περάσετε μια όμορφη βραδιά με πλούσιο μπουφέ ορεκτικών, σαμπάνια και φυσικά επιδείξεις μόδας.

Τα show μόδας έχουν άψογη οργάνωση, ενώ τα ρούχα παρουσιάζονται στο κοινό με πρωτότυπο τρόπο, κάτι μεταξύ θεατρικής και μουσικής παράστασης. Κοστίζει 38 ευρώ, αλλά πραγματικά αξίζει τα λεφτά του, καθώς διαρκεί πάνω από τρεις ώρες και ταυτόχρονα σας εισάγει στο πιο γνωστό hot spot της πόλης.

3. Γαστρονομικές απολαύσεις

 

Η γαστρονομική κουλτούρα της Φινλανδίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και έχει κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο Ελσίνκι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έξω από τη χώρα γνωρίζουν λίγα έως τίποτα γι 'αυτήν. Ίσως έχετε ακούσει για την Ημέρα Εστιατορίων (Restaurant Day), η οποία καθιερώθηκε στο Ελσίνκι από το 2011 και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της γιορτής όποιος το επιθυμεί ανοίγει το δικό του εστιατόριο στο σπίτι του, σε μια γωνιά του δρόμου, ή ακόμα και πάνω σε ένα δέντρο και προσφέρει στους επισκέπτες πιάτα της τοπικής κουζίνας.

Εάν δεν είστε στην πόλη μία από τις τέσσερις ημέρες το χρόνο, που πραγματοποιείται η Ημέρα Εστιατορίων, υπάρχει ακόμα ένας τρόπος για να μελετήσετε την γαστρονομική κουλτούρα του Ελσίνκι. Η ξενάγηση Food Sightseeing Helsinki κοστίζει 55 ευρώ και διαρκεί τρεις ώρες. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε 5 μέρη, εστιατόρια ή καταστήματα τροφίμων και 7 διαφορετικές γευσιγνωσίες, δίνοντας μια ολοκληρωμένη άποψη για το συμβαίνει στην παραδοσιακή κουζίνα.

4. Βραδιές διασκέδασης σε καραόκε μπαρ

 

Μπορεί να μην το προσέξετε με μια πρώτη επίσκεψη στην πόλη, αλλά το Ελσίνκι διαθέτει μια πληθώρα καραόκε μπάρ, η οποία αποτελεί έκπληξη δεδομένης της φήμης ότι οι Φινλανδοί είναι λίγο συγκρατημένοι. Μπείτε σε ένα τέτοιο μαγαζί και θα καταλάβετε πολύ σύντομα ότι αυτή η φήμη δεν ισχύει. Το πιο δημοφιλές της πόλης είναι το Restroom, ένας χώρος που παλαιότερα φιλοξενούσε δημόσιες τουαλέτες, όπως μαρτυρά και το όνομα του.

5. Οι παραλίες και οι λόφοι του Suomenlinna

 

Σίγουρα, το Suomenlinna είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Ελσίνκι, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα πρώην φρούριο στη θάλασσα με στρατιωτικά μουσεία και κανόνια. Είναι ένα υπέροχο μικρό νησί, ιδανικό για περίπατο ή για πικνίκ, και αν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, ακόμη και κολύμπι.

6. Η γιορτή της Πρωτομαγιάς

 

Κανένα πάρτι στην πόλη του Ελσίνκι δεν συγκρίνεται με αυτό της Πρωτομαγιάς, γι' αυτό αν θέλετε να ζήσετε μια δυνατή στιγμή της πόλης καλά θα κάνετε να την επισκεφθείτε τότε. Είναι μια εθνική εορτή και γιορτάζεται σε όλη τη χώρα, αλλά στην πρωτεύουσα όλα είναι πιο εντυπωσιακά. Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά αυτή η γιορτή είναι αφιερωμένη στους εργαζόμενους, τα τελευταία χρόνια την παράσταση κλέβουν οι μαθητές με τα λευκά καπέλα και τις στολές με έντονα χρώματα, οι οποίοι γιορτάζουν τις τελευταίες μέρες του σχολείου και την άφιξη της άνοιξης. Το πάρτι ξεκινά την παραμονή, στις 30 Απριλίου, όταν όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία της αγοράς από πολύ νωρίς το πρωί. Εκεί γίνεται και η έναρξη της γιορτής, που διαρκεί μέχρι τις 2 Μαΐου. Όλες οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Kaivopuisto την 1η Μαΐου για πικνίκ και άφθονη σαμπάνια.