Μήλος: Ανοίξτε πανιά για τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου

Αποστολή στη Μήλο: Χρύσα Γκόγκα

Καταγάλανα νερά, να τα πιεις στο ποτήρι, κυκλαδίτικο χρώμα και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, που σε γοητεύει με τις εναλλαγές του. Αυτή είναι η Μήλος, ένας τουριστικός προορισμός, που εδώ και χρόνια έχει κερδίσει φανατικούς θαυμαστές, μαγεμένους από τον ερωτισμό που αποπνέει.

Όσο κι αν γυρίσεις στα χωριά της, όσο κι αν προσπαθήσεις να γίνεις ένα με το νησί, το ταξίδι στη Μήλο θα είναι μισό, χωρίς τη γνωριμία με τις πανέμορφες παραλίες της.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, από μια οργανωμένη εκδρομή με ιστιοπλοϊκό, που θα σε ταξιδέψει στα μέρη εκείνα που δεν μπορεί κανείς να φτάσει από ξηράς.

Αποφασίσαμε κι εμείς να ακολουθήσουμε αυτόν τον χρυσό κανόνα, που μεταφέρεται από χείλη σε χείλη σε όλο το νησί και με οδηγό στο όνειρο το καταμαράν “chrysovalandou” και το υπέροχο πλήρωμα του ξεκινήσαμε για μια περιπέτεια, που θα έμενε σε όλους μας αξέχαστη.

Η παρέα μεγάλη, χαρούμενη και ενθουσιώδης. Μαζί μας και η μικρή Μαρίλια (Κουκλίλια την φωνάζαμε εμείς), ένα πλασματάκι μόλις λίγων μηνών, που αψηφώντας την ζέστη και την ταλαιπωρία – λες και το ρωτήσαμε – ακολούθησε τη μαμά του κι εμάς σε αυτή τη βόλτα. Συμπέρασμα; Είναι μια ιδανική πρόταση για όλες τις ηλικίες!

Ο Πολυχρόνης, ο καπετάνιος μας, μας είπε λίγα λόγια για τη διαδρομή, που θα διαρκούσε κάτι λιγότερο από 8 ώρες. Ξεκινώντας από τον Αδάμαντα, το λιμάνι του νησιού, θα ακολουθούσαμε μια ημικυκλική διαδρομή, φτάνοντας στην περίφημη παραλία Κλέφτικο.

Το ταξίδι ξεκινά! Αφήνουμε πίσω μας τον Αδάμαντα και συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα πιο γραφικά παραλιακά χωριουδάκια της Μήλου.

Περνάμε από τη Σκινωπή και το ξακουστό Κλήμα, δυο πανέμορφους οικισμούς, με κατάλευκα σπίτια, πάνω στην θάλασσα, στα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν δώσει ένα ιδιαίτερο χρώμα βάφοντας τα πορτοπαράθυρα τους με έντονα χρώματα, μπλε, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και συνάμα γραφικά στοιχεία της Μήλου, τα λεγόμενα "σύρματα". Είναι υπόσκαφα συνήθως καταλύματα, πλάι στη θάλασσα, όπου οι ψαράδες ακόμα και σήμερα σέρνουν τις βάρκες τους για να ξεχειμωνιάσουν ή να τις προστατεύσουν από την κακοκαιρία.

Πόσα χρώματα να αποτυπώσει κανείς σε μια φωτογραφία, πόση ομορφιά μπορεί να κρύβει ακόμα αυτό το νησί; Πολλή!

Συνεχίζοντας μας ενημερώνουν ότι πλησιάζουμε στην Αρκούδα ή μήπως στο λαγό; Πράγματι σε λίγα μόνο λεπτά αντικρίζουμε μέσα στη θάλασσα έναν τεράστιο βραχώδη όγκο, που από μακρυά θυμίζει λαγό καθισμένο στα πίσω πόδια και περνώντας από μπροστά του παίρνει τη μορφή μεγάλης αρκούδας!

Κοιτάζουμε αποσβολωμένοι, οι εναλλαγές των τοπίων είναι απλά εντυπωσιακές. Οι φωτογραφικές μηχανές έχουν πάρει φωτιά και ένα μόνιμο κλικ από κάθε μεριά του καταμαράν μας προδιαθέτει για ακόμα περισσότερα χαμόγελα. Προσεγγίζοντας το Ακρωτήρι Βάνι και περνώντας στην άλλη πλευρά του νησιού μας περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Οι εξορύξεις μεταλλευμάτων, από το πλούσιο σε αυτά υπέδαφος της Μήλου, έχουν δημιουργήσει μια χρωματική παλέτα πάνω στα βράχια, στην οποία το εκτυφλωτικό λευκό χρώμα διαδέχεται το μαύρο της ηφαιστειακής λάβας, το βαθύ κόκκινο και το έντονο κίτρινο.

Ο Πολυχρόνης μας δείχνει και ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων, που μοιάζει με τρία παιδιά που κρατούν το πέτρωμα πάνω από τα κεφάλια τους.

Περνώντας τον Όρμο Τριάδων φτάνουμε και στον Όρμο του Αγίου Ιωάννου. Τα νερά σε καλούν απεγνωσμένα να βουτήξεις και η ώρα που θα τα απολαύσουμε δεν αργεί, αφού σε λίγο φτάνουμε στο πολυπόθητο Κλέφτικο.

Μια μικρή μανούβρα του καπετάνιου και σε λίγα λεπτά το θέαμα που ξετυλίγεται μπροστά μας, ανάμεσα σε βράχια και ιστιοπλοϊκά μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Τα νερά μοιάζουν με μια απέραντη πισίνα, η μικρή παραλία με την ψιλή ξανθιά άμμο και οι αμέτρητες σπηλιές που σχηματίζονται από τα κατάλευκα βράχια σε προσκαλούν για εξερεύνηση.

Το Κλέφτικο ήταν παλιό καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών, καθώς αποτελεί έναν όρμο περιτριγυρισμένο από ένα σύμπλεγμα νησιών που κλείνουν την είσοδο του και τον κάνουν αόρατο από την θάλασσα.

Έτοιμοι για βουτιά; Και το ρωτάς; Δεν χρειάστηκε να το ακούσουμε δεύτερη φορά. Μετά από τον καυτό ήλιο, αυτή η ανάσα δροσιάς ήταν ότι έπρεπε. Στην κυριολεξία δροσιάς, αφού χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να συνηθίσουμε τα κρύα νερά.

Για την επόμενη ώρα το Κλέφτικο θα γίνει το ορμητήριο και ταυτόχρονα το λιμάνι μας. Χωριζόμαστε σε ομάδες των 6 και με οδηγό τον Πολυχρόνη, μπαίνουμε στο φουσκωτό του καταμαράν για να εξερευνήσουμε τις σπηλιές. Καταφέρνουμε να περάσουμε από σημεία, που από μακριά μοιάζουν να μην χωρούν ούτε καν τη διέλευση ενός ατόμου. Η εμπειρία είναι μοναδική και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Στην επιστροφή μας στο καταμαράν θα απολαύσουμε τις σπεσιαλιτέ των καπετάνιων – σεφ, δηλαδή μακαρονάδα με σολωμό και μια δεύτερη με κόκκινη σάλτσα, δροσερή σαλάτα και τις παραδοσιακές μπριζόλες, που ανεξάρτητα με αυτό που νομίζετε, είναι φέτες ψωμί με μπελντέ (έτσι τον λένε στην Μήλο) ντομάτας.

Κι όπως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι και το δικό μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Γυρίσαμε στο λιμάνι του Αδάμαντα πλημμυρισμένοι από έντονα συναισθήματα και πανέμορφες εικόνες.

Info

Εταιρεία Χρυσοβαλάντου - Νίκος Ξενάκης και Πολυχρόνης Μαύρος
Τιμή: 65 ευρώ το άτομο
Τηλέφωνο: 6944 587 574
website: chrysovalandou.gr