Η Κυριακή στο Λονδίνο

Της Ελένης Κουρή

Η Κυριακή είναι η αγαπημένη μου μέρα για βόλτες στο Λονδίνο. Και αυτό γιατί συνήθως τις Κυριακές είναι ανοιχτά όλα τα υπαίθρια markets.

Τα πιο ωραία από αυτά βρίσκονται στο ανερχόμενο και hip ανατολικό Λονδίνο. Εναλλακτικός κόσμος, πιο «καλλιτεχνικά» στέκια και μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα από ότι στην υπόλοιπη πόλη. Κατεβήκαμε λοιπόν στο σταθμό μετρό της Liverpool Street για ένα γρήγορο καφέ στο Verde & Company (μην ξεχάσετε να αγοράσετε homemade μαρμελάδες) και μια βόλτα στο Spitalfields Market. Το καλό με το συγκεριμένο market είναι ότι έχει σκέπαστρο από πάνω οπότε είναι παντός καιρού. Δαιδαλώδη δρομάκια με πάγκους που πουλάνε από ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ και τρόφιμα μέχρι μαγαζιά με ψαγμένα ρετρό έπιπλα, όλα τα θα βρεις εδώ.

Verde & Company

Στη συνέχεια πήραμε το λεωφορείο για το Columbia Road Flower Market. Μία υπαίθρια αγορά λουλουδιών όπου μπορείς να βρεις τριαντάφυλλα σε περιέργα χρώματα, εξωτικά είδη λουλουδιών και αρωματικά βότανα. Σε μια μικρή στοά θα βρεις και το γραφικό Lily Vanilly Bakery με τα υπέροχα γλυκά. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια γιατί οι εικόνες που ακολουθούν μιλούν από μόνες τους.

Το Lily Vanilli

Και συνεχίζουμε για ένα ποτό στην ταράτσα του Queen of Hoxton. Μια ωραία ταράτσα όπου πίνεις το ποτό σου αγκαλιά με τους ουρανοξύστες. Το καλοκαίρι μάλιστα από ότι πληροφορήθηκα φιλοξενεί και κινηματογραφικές βραδιές όπου όλοκληρη η ταράτσα μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό σινεμά.

Πίσω στο St Christopher’s Place, κοντά στην γνωστή Oxford Street, κάτσε να φας ένα από τα καλύτερα burgers της πόλης (το καταλαβαίνεις και από το χαμό που γίνεται απ’ έξω) στο Patty & Bun.... άμα βρεις θέση, γιατί εμείς δεν βρήκαμε και έτσι κάτσαμε για sushi στο διπλανό Atari-ya. Δεν θα σου γεμίσει το μάτι γιατί είναι κυρίως για take away αλλά μάθε πώς η αλυσίδα που το έχει προμηθεύει με ψάρια το Nobu και το sushi ήταν όντως πολύ καλό και φθηνό.

Και φυσικά δεν θα μπορούσα να φύγω από το Λονδίνο χωρίς μια επίσκεψη στο Cocomaya, την περίφημη σοκολατερί, όπου μπορείς να βρεις συνδυασμούς σοκολάτας που δεν φανταζόσουν ποτε. Σοκολάτα με αλάτι, σοκολάτα με κάρυ, σοκολάτα με φρούτα και ότι άλλο βάλει ο νους σου. Το μαγαζί μέσα είναι κουκλίστικο και με το ζόρι συγκρατείσαι για να μην βουτήξεις με τα μούτρα στον πάγκο με τα γλυκά.

Το Λονδίνο είναι μια ξεχωριστή και με μεγάλο ενδιαφέρον πόλη.Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να δεις και να κάνεις και σίγουρα ένα Σαββατοκύριακο δεν είναι καθόλου αρκετό για να δεις όλα αυτά που θες. Ακόμα και αν έχεις ζήσει εκεί και νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα, μια επίσκεψη θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ξέρεις τίποτα. Αυτή η πόλη πάντα θα σε εκπλήσει και θα σε τραβάει να την εξερευνήσεις.

Αυτό λοιπόν είναι το δικό μου Λονδίνο...

1. Verde & Company: 40 Brushfield Street, Spitalfields, London E1 6AG
2. Spitalfields Market: Brushfield Street, Spitalfields, London E1 6AA
3. Flower Market: Columbia Road http://www.columbiaroad.info/
4. Lily Vanilli Bakery: 6 The Courtyard, Ezra St. London E2 7RG
5. Queen of Hoxton: 1-5 Curtain Road, London EC2A 3JX
6. Patty & Bun: 54 James Street, London W1U 1HE
7. Sushi Bar Atari-ya: 20 James Street, London W1U 1EH
8. Cocomaya: 12 Connaught Street, London, W2 2AF